Pääasiallisesti kaikki naiset kärsivät joskus jonkin asteisista kuukautiskivuista ja muista kuukautisiin liittyvistä oireista kuten päänsärystä, ärtyneisyydestä, rintojen arkuudesta, ruoansulatusvaivoista ja pahoinvoinnista. Kuukautiset ovat niin luonnollinen osa naisen elämää, ettei koviin kuukautiskipuihin välttämättä puututa riittävästi tai osata hakea apua. Mikäli olet aina tottunut koviin kuukautiskipuihin, suunnittelet kalenterisi niiden mukaan ja varaat paketillisen särkylääkettä, onko kipu enää normaalia?
Kovien kuukautiskipujen lääketieteellisenä nimityksenä käytetään dysmenorreaa. Dysmenorrea erotetaan tavallisista kuukautiskivuista seuraavasti: kivut ovat voimakkaampia ja pitkäkestoisempia. Dysmenorrea voidaan jakaa primaariseen ja sekundaariseen dysmenorreaan, johon jälkimmäiseen kuuluu jokin synnytyselinsairaus kuten endometrioosi.
Monet saavat kuukautiskipuihinsa tehokasta apua särkylääkkeistä ja hormonivalmisteista. Entä sitten kun lääkinnällinen hoito ei ole riittävää tai itselleen sopivaa? Voisiko osteopatiasta olla silloin apua?
Miten osteopatia auttaa kuukautiskivujen hoidossa?
Osteopaattisessa lähestymistavassa mennään pintaa syvemmälle. Monipuolisella ja varsin syvällisellä tavalla pyritään anatomian ja fysiologian avulla selvittämään mahdollisia kipuun vaikuttavia tekijöitä. Lääketieteellisestä näkökulmasta kuukautiskipujen taustalla on prostaglandiinien liikatuotanto, joka voi altistaa kohdun supistumiselle. Tämän seurauksena iskeamia eli hapenpuute kohdussa voi tuottaa kipua. Lisäksi osteopatiassa kivun ajatellaan johtuvan muun muassa hermoston toiminnan, hormonitasapainon, nestekierron ja hengityksen häiriöistä sekä sisäelinperäisistä heijastekivuista.
Kuukautiset ovat naisten oikeus ja mahdollisuus raskauteen, mutta kovan kivun kestäminen ei ole kuitenkaan velvollisuus. Vaikka kipukynnyksemme ovat yksilöllisiä, on tärkeä huomioida kivun ja kivunkokemisen pitkäaikaiset vaikutukset. Kivun ollessa voimakasta tai sen jatkuessa pitkään vaarana on kipuaistin herkistyminen. Siksi kivunhoito on perusteltua myös kuukautiskipujen kohdalla.
Osteopatian mahdollisuudesta kuukautiskipujen hoidossa tiedetään vähän. Hoidossa keskitytään muun muassa kuukautiskipuihin vaikuttaviin tekijöihin, mutta huomioidaan koko kehon tasapainoisuus. Kuukautiskipujen hoito perustuu osteopaattisen hoidon perusperiaatteisiin, jolloin kehon ollessa tasapainossa, ei pitäisi kuukautiskipujenkaan hallita elämää.