Lonkkakipu voi olla epäspesifiä oireilua nivusessa tai lantion ulkosyrjällä tai se voi olla hyvinkin tarkkarajainen kipu jossain tietyssä liikkeessä, esimerkiksi kyykistyessä. Iäkkäämmillä ihmisillä lonkan kipujen taustalta löytyy usein kulumia tai nivelrikko.

Lonkkanivelen toimintaan vaikuttavat itse nivelen lisäksi lantiokorin asento, liikkuvuus sekä alaraajojen linjaus. Lonkkanivelen toimintaa tarvitsemme lähes kaikissa arkitoiminoissamme. Nivelen oireillessa arkipäiväisten toimintojen suorittaminen kuten kävely tai seisomaan nousu vaikeutuu. Lonkkakivulle altistavana tekijänä voi olla alaraajojen linjausvirhe, jonka vuoksi lonkkanivel on kuormittuu epäsuotuisalla tavalla. Tällöin hoidossa keskitytään koko alaraajan kineettisen ketjun toimintaan ja hoitoa kohdistetaan myös muualle kuin oireilevalle alueelle. Trauman seurauksena tai vääränlaisesta kuormituksesta johtuva lonkan ulkosyrjälle sijoittuva lonkkakipu voi johtua lonkan limapussin ärsytyksestä tai tulehduksesta. Iän karttuessa lonkkakivun ja liikerajoitusten taustalla voi olla myös nivelen kuluma tai nivelrikko. Myös suurta liikkuvuutta vaativat liikuntalajit voivat altistaa lonkkanivelen liialliselle rasitukselle ja rustorenkaan (labrumin) vaurioille. Lonkkakivun aiheuttajan selvittämiksesi käytetään erilaisia kliinisiä testejä, joilla testataan muun muassa nivelen liikkuvuutta ja nivelsiteiden vetolujuutta sekä lonkkaniveleen vaikuttavien lihasten kireyksiä ja lihastasapainoa.

Nivelrikko lonkkakivun aiheuttajana

Nivelrikko on kaikkein yleisin nivelten sairaus ja se esiintyy tyypillisimmin juuri lonkassa tai polvessa. Nivelrikko aiheuttaa aamujäykkyyttä ja liikkeellelähtökipua. Tyypillistä on, että nivelrusto vaurioituu ja hiljalleen häviää nivelpinnalta. Muutoksia voi olla myös niveltä ympäröivissä rakenteissa, kuten nivelkapselin paksuuntumista ja tulehdusta. Lonkkakipu nivelrikossa on jomottavaa ja se pahenee liikkuessa ja helpottuu levossa. Sille on myös tyypillistä säteilykipu seuraavaan niveleen, lonkan yhteydessä myös polvi oirelee usein.

Nivelrikon hoidossa liikunta ja niveltä tukevien lihasten vahvistaminen on tärkeää, kuten myös painonhallinta. Osteopaatti voi tukea itsehoitoa helpottamalla liikkumista ja vähentämällä kipua. Nivelrustossa tapahtuneita vaurioita ei pystytä korjaamaan, mutta etenemistä voidaan hidastaa vaikuttamalla nivelen kohdistuvaan kuormitukseen. Tämän vuoksi paikallisen nivelkivun osteopaattinen hoito kohdistuu koko kehoon, ei pelkästään oirealueelle.