Mistä apua närästykseen?

loka 10, 2017

Närästyksellä tarkoitetaan epämiellyttävää, polttavaa tunnetta rinnassa tai kurkussa. Siihen voi liittyä lisääntynyttä röyhtäilyn tarvetta tai nopeaa kylläisyyden tunnetta. Hapan mahaneste pääsee nousemaan ruokatorveen ja jopa nieluun asti aiheuttaen ärsytystä limakalvoissa.

Viime aikoina olen keskustellut monen asiakkaan kanssa närästyksestä ja siitä, kuinka voimakkaita oireita se voi aiheuttaa ja kuinka sitä voidaan hoitaa lääkkeettömästi. Tyypillisimmin närästyksestä kärsivillä on rintalastan polttelun lisäksi jäykkyyttä tai kipua rintarangan ja niska-hartiaseudun alueella. Ensisijaisena hoitoon hakeutumisen syynä on usein lapojen välinen kipu, johon liittyy jopa hengenahdistusta. Usein asiakkailla on närästyksen lisäksi muitakin toiminnallisia vatsavaivoja.

Osteopatia apuna närästyksen hoidossa

Närästyksen hoidossa ehdottoman tärkeää on rauhoittaa ruokavalio ja ruokarytmi itselle sopivaksi. Kehoa pitää katsoa kokonaisuutena. Rintarangan jäykkyys ja kipu voi altistaa närästykselle tai olla närästyksen seuraus, kuten myös kallonpohjan kipu tai liikerajoitus. Pinnallinen hengitys ja pallean alueen jännitys ovat altistavia tekijöitä, jotka tyypillisesti pahenevat stressin seurauksena. Sisäelinten puolelta ruokatorvi, mahalaukku, sappirakko ja pohjukaissuoli ovat alueita, joiden jännitys voi aiheuttaa ja pahentaa närästystä. Näitä kaikkia voidaan hoitaa osteopaattisesti ja usein vaste on melko hyvä. Toki manuaalisen hoidon vaste on rajallinen, mikäli oireiden syy on elintavoissa tai esimerkiksi työskentelyasennoissa.

Miten hoitaa närästystä kotona?

Onko jotain kotikonsteja, joita kannattaisi kokeilla? Terveet elämäntavat ovat toki tärkeät. Omaa kehoa kannattaa kuunnella, koska se mikä sopii toiselle, saa aikaan oireita toiselle. Usein närästyksestä kärsivälle suositellaan pieniä aterioita kerrallaan. Moni hyötyy tästä ohjeesta, mutta toisille jatkuva pienten aterioiden syöminen pahentaa oireita. Erot voivat johtua siitä, että syyt närästyksen taustalla ovat erilaisia ja yksilöiden välillä on anatomista variaatiota. Kotikonstiksi suosittelen usein palleahengityksen harjoittelua ja tehostamista, sekä rintarangan liikkuvuusharjoittelua. Jos närästysoireet ovat voimakkaana päällä, voivat harjoitukset pahentaa oireita hetkellisesti. Pitkällä tähtäimellä hyvin toimiva hengitys ja liikkuvuuden paraneminen helpottavat närästystä ja tasapainottavat autonomisen hermoston toimintaa.

Palleahengitys

  • Helpoin asento aloittaa on selinmakuulla tai istuen etukumarassa kädet tuettuna pöytään tai omiin polviin
  • Tavoitteena on, että hengitys tuntuu luonnolliselta kaikissa asennoissa, joten treenaa hengitystä myös seisten
  • Kun aloitat harjoituksen päästä vatsa rennoksi, maha saa pömpöttää
  • Hengitä niin, että vatsa nousee ja laskee, rintakehä ja hartiat pysyvät paikoillaan
  • Voit laittaa toisen käden vatsan päälle ja toisen rintakehälle helpottamaan harjoitusta
  • Hengitä rauhallisesti 5-10 kertaa
  • Pyri tekemään harjoitusta pitkin päivää ja ota tavoitteeksi, että palleahengityksestä tulee normaali tapa hengittää

Rintarangan kiertoharjoittelu kepin kanssa

  • Ota kepistä leveä ote ja laita se niskan taakse, hartioiden päälle
  • Asetu istumaan, niin että jalkapohjat ylettyvät maahan
  • Etsi neutraali asento, jossa alaselkä ei ole lysyssä muttei myöskään notkolla ja katse on eteenpäin
  • Kierrä vartaloa oikealle ja vasemmalla, pää seuraa liikettä
  • Toista noin 15 kertaa

Lopuksi
Toisinaan närästyksen syyn etsiminen voi olla hidasta, mutta sitä kannattaa tutkia ja kokeilla erilaisia asioita joista voisi saada apua. Osteopatia voi olla yksi apukeino, jossa lähestymistapa on toiminnallinen. Kuitenkin jos närästys on jatkuvaa ja voimakasta tai siihen liittyy nielemisvaikeuksia, on syytä suunnata lääkärin vastaanotolle.