Olkapääkipu on yksi yleisimmistä tulosyistä osteopaatin hoitoon. Kipu voi olla seurausta kulumasta, rasituksesta tai sille voi olla jokin lääkärin antama diagnoosi, kuten kiertäjäkalvosinoireyhtymä tai jäätynyt olkapää.

Olkapäävaivojen määrä kasvaa yleensä iän myötä, kun kudosten rakenteet muuttuvat. Oireilua esiintyy eniten hallitsevan käden olkapäässä. Iän tuomien muutosten lisäksi olkapää voi oireilla harrastuksissa tai töissä toistuvien yliolanliikkeiden ja/tai staattisen rasituksen myötä. Myös erinäiset traumat, kuten kaatumiset ja ylirasitustilat saattavat aiheuttaa olkapään kipeytymiseen.

Olkapääalueen vaivat ovat yleensä paikallista kivun tunnetta, mikä on pääsääntöisesti lihas- tai jänneperäistä. Yleisin olkapään sairaus on kiertäjäkalvosinoireyhtymä, jonka oireilu johtuu olkanivelen väljyydestä (nuoret), ahtaudesta (keski-ikäiset) tai lihaksen/jänteen osittaisesta tai täydellisestä repeämästä (yli 50-vuotiaat). Toisinaan paikallinen kipu voi johtua myös hartiakaaren nivelien kulumasta ja tulehduksesta tai olkapääalueen paikallisesta hermopinteestä. Paikallisen oireilun lisäksi olkapääalueella voi tuntua myös säteilevää, pistelevää, puuduttavaa tai jomottavaa oireilua, mikä voi kertoa verenkierto-, hermo- tai sisäelinperäisestä vaivasta.

Olkapääkivun osteopaattinen hoito

Osteopaattinen olkapääkivun tutkiminen sisältää yleensä olkapään, rangan ja kylkiluiden liiketestauksia, hartiakaaren toiminnan havainnointia ja jänteiden, lihasten ja ligamenttien tunnustelua. Lisäksi tehdään tarvittaessa erotusdiagnostisia testejä, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset lääkärin hoitoa vaativat tilat. Osteopaattisen hoidon tavoitteena on kivun hoidon ja liikelaajuuden palauttamisen lisäksi pyrkiä estämään oireiden kroonistuminen. Hoidettavia alueita ovat yleensä olkapään ja hartiakaaren pehmytkudokset, rinta- ja kaularanka sekä kylkiluut. Tarvittaessa osteopaatti ohjaa hartiakaaren toimintaa parantavia terapeuttisia harjoitteita, kuten lapaluun asennon kontrolliharjoitteita.