Osteopaatti urheilijan taustatiimissa

maalis 3, 2021

Suomen Naisten Jalkapallomaajoukkue eli Helmarit on ollut otsikoissa hienojen ja voitokkaiden otteluiden takia ja he ovat varmistaneet paikan EM-kisoihin. Valon ja Helmareiden osteopaatti Laura Korhonen kertoo millaista on olla taustatukena ammattiurheilijoille.

”Olen kulkenut vuodesta 2017 Suomen Naisten Jalkapallomaajoukkueen mukana. Maajoukkueessa osteopaatti on osa moniammatillista lääkintätiimiä, jossa kanssani työskentelevät urheilulääkäri, fysioterapeutti, sekä fyysinen valmentaja. Teemme tiivistä yhteistyötä niin oman tiimimme sisällä, kuin yhdessä valmennustiimin, sekä tietysti pelaajien kanssa. Lääkintätiimissä jokaisella on omat vastuualueensa, mutta maajoukkuetoiminnan luonteeseen kuuluu työtehtävien monipuolisuus, joka vaatii soveltamis- ja muuntautumiskykyä.

Osteopatia tukena urheilijan kehonhuollossa

Perinteinen osteopaattinen manuaalinen hoitaminen on vain osa kokonaisuutta. Maajoukkuetapahtumat ovat pääsääntöisesti viikon – parin mittaisia intensiivileirejä, joiden aikana seuraamme pelaajien terveydentilaa ja kuntoa, kuormittumista ja palautumista reaaliajassa, suunnittelemme ja ohjaamme harjoituksia, teemme teippauksia ja manuaalisia hoitoja, tutkimme, hoidamme ja kuntoutamme vammoja, annamme yksilöllisiä ohjeita ja harjoitteita, autamme pelaajia tuntemaan ja ymmärtämään omaa kehoaan paremmin, sekä toimimme ”tulkkeina” terveysasioissa valmennuksen ja pelaajien välillä. Käytännössä olemme valmiudessa 24/7 koko leirin ajan. Osteopatiassa hienoa onkin juuri se, että aina voi oppia uutta ja käyttää koko osaamistaan kulloisenkin tilanteen mukaan.

Pelipäivät ovat oma kokonaisuutensa, kun kyseessä on nopeatempoinen kontaktilaji, jossa sattuu ja tapahtuu. Kesken pelin tapahtuvat loukkaantumiset vaativat nopeaa reagointi- ja arviointikykyä, sekä nopeita hoitotoimenpiteitä. Oma tonttini on juosta lääkärimme kanssa kentälle tekemään tilannearvio ja tarvittavat ensiaputoimenpiteet pelaajan loukkaantuessa. Näissä mitataan lääkintätiimin saumaton yhteistyö, jonka olemme saaneet hiottua vuosien varrella.”

Laura Korhonen