Osteopatiaa Sibelius-Akatemian vaskisoittajille

syys 4, 2015

Viikonloppuna minä ja Laura olimme luennoimassa Sibelius -Akatemian vaskisoittajille aiheenamme ansatsin ylirasitustilojen osteopaattinen hoito. Aiheesta tein myös lopputyöni osteopaatti Mirella Arposen kanssa, joten aihe oli minulle entuudestaan tuttu. Paikalle Järvenpäähän olikin saapunut parikymmentä puhallinsoittajaa ja heidän opettajiaan. Näin alkuun täytyy kertoa, että vaskisoittimen soittamiseen tarvittava huulten päristys ei ole mikään helppo juttu, vaan itsekin opettelin kyseistä taitoa jokusen tunnin ennen kuin ymmärsin millä tavoin huulet rasittuvat soitosta.

Kun sitten monen monta kertaa ja tuntia viikossa harjoittelee soittamista, on suun ja huulten alueen ylirasitustila mahdollinen. Ylirasitustilan tunnusmerkkejä tällöin ovat muun muassa huulten tunnottomuus ja turvotus sekä joissain tapauksissa kipu kyseisellä alueella. Ansatsialueen vaivoissa kallonpohjan ja kasvojen alueen kokonaisvaltainen hoito helpottaa oireisiin, mutta ongelman syy on hyvä tutkia.  Ansatsin alueen ylirasituksen syyt vaskisoittajilla sijoittuivat omassa lopputyössäni pallean ja lantionpohjan alueisiin. Pallea vaikuttaa koko kehon lymfanestekiertoon ja pallealihas jakaa soittamisesta aiheutuvan rasituksen koko kehoon tasaisesti. Pallean ollessa kireä, kasvojen alue rasittuu kohtuuttomasti ja voi johtaa suurten soittomäärien kanssa ansatsin ylirasitustilaan. Lantio on taas yhteydessä palleaan, jonka vuoksi ansatsioireiden syntyä voi joutua etsimään myös sieltä asti.

Vaskisoittajat

Lopputyön tulokset olivat hedelmällisiä. Jo ensimmäisten hoitokertojen jälkeen ansatsialueen oireet helpottuivat. Viiden hoitokerran jälkeen vaskisoittajien soiton saundi oli parantunut, hengitystekniikka muuttunut, palautuminen nopeutunut sekä keho rentoutunut. Toisaalta Sibelius-Akatemiassa vaikuttava soitonopettaja on myös äärimmäisen taitava ohjaamaan soitonopetuksen lisäksi hengitysharjoituksia ja mielikuvaharjoitteita. Tämä helpottaakin osteopaatin työtä ja muodostaa toimivan moniammatillisen yhteistyöringin.

Luentomme Kallio-Kuninkalassa päättyi mukaviin tunnelmiin ja luennon lopuksi eräs vaskisoittaja tulikin hoitopöydälle rentoutumaan ja vastaanottamaan hoitonäytteitä.

Tämän artikkelin teoria luettavissa lopputyöstä ”Vaskisoittajan ansatsin ylirasitustilan osteopaattinen hoito”, joka löytyy osoitteesta: https://www.theseus.fi/handle/10024/91582

Ilkka Rajamäki

Osteopaatti