Polvikipu on usein ensimmäinen merkki alaraajan linjauksessa olevasta häiriöstä, johon kannattaa puuttua pian oireiden ilmaantuessa. Polvet altistuvat urheillessa kovalle rasitukselle ja kivun taustalta voi lyötyä ns. juoksijan tai hyppääjän polvi. Polven nivelsidevammoissa osteopaatti voi nopeuttaa paranemista ja olla mukana kuntoutumisessa.

Koko kehomme paino lepää jalkojemme päällä. Näin nilkkaan ja polveen kohdistuu paljon voimia ja vääntöjä jokapäiväisessä liikkumisessamme. Monissa urheilulajeissa nämä voimat ja rasitus alaraajoihin kasvavat huimasti, jolloin polven ja nilkan alueen traumat, kiputilat ja jäykkyydet ovat yleisiä. Ikääntymisen tai ylipainon myötä polven kuormitus voi myös muuttua ja aiheuttaa kulumista ja kipuoireilua. Polven ja nilkan vaivat voivat myös vaikuttaa laajemmalle kehoon ja aiheuttaa esimerkiksi lonkka- tai alaselkäkipuja.

Rasitusvammojen ohella yleisiä polvikipujen aiheuttajia ovat muun muassa nivelkierukkavammat, polvilumpion alainen nivelrikko tai polven nivelrikko, lihaskireydestä johtuvat polvikivut sekä hermopinteet. Polvikipujen syyt voivat olla moninaiset ja vaikka joskus leikkaushoito voi olla tarpeen vaivan hoitamiseksi, monia polven kiputiloja voidaan hoitaa osteopattisilla käsittelyillä, harjoitteilla ja oikeanlaisella liikunnalla.

Osteopaatti tutkii usein koko alaraajan nivelten liikkuvuuden, ligamenttien tilan ja lihasjännitykset. Erilaisten testien avulla määritellään oireileva kudos ja suljetaan pois lääkärin hoitoa vaativat tilat ja sairaudet, esimerkiksi polven ristisiteen tai kierukan repeämät. Pidempiaikaisten polvikipujen taustalla on usein vääränlainen kuormitus. Osteopaatti pyrkii hoidollaan palauttamaan nivelten normaalin liikelaajuuden, vähentämään turvotusta ja lihasjännitystä. Harjoitteiden avulla voidaan parantaa alaraajan hallintaa ja linjausta, joilla ehkäistään ylirasitusta ja polvikivun uusiutumista. Osteopatialla voidaan myös nopeuttaa leikkauksen jälkeistä kuntoutumista ja paluuta liikuntaharrastuksen pariin.

Rasitusvammat polvikivun aiheuttajana

Urheilijoilla ja aktiiviliikkujilla ikään katsomatta yleisiä polvikivun aiheuttajia ovat erilaiset rasitusvammat kuten hyppääjän polvi ja juoksijan polvi. Hyppääjän polvessa eli polvilumpion jänteen vaivassa kipu paikantuu polvilumpion alakärjen kohdalle. Kipua esiintyy erityisesti pidettäessä jalkaa koukussa, noustessa portaita ja noustessa istualta ylös. Vaivan taustalla on usein etureiden lihaksien liiallinen tai vääränlainen kuormittuminen, joka johtaa polvilumpion jänteen tulehdukseen ja pitkittyneeseen kipuun. Kuten kaikissa rasitusvammoissa, akuuttivaiheessa lepo on ensisijainen hoitomuoto. Osteopaatti hoitaa hyppääjän polvea esimerkiksi vapauttamalla alaraajan kireitä lihaksia ja lihaskalvoja, korjaamalla alaraajan liikerajoitteita sekä ohjaamalla harjoitteita alaraajan linjauksen ja hallinnan parantamiseksi.

Juoksijan polvessa kipu paikallistuu polven ulkosyrjään. Vaivaa esiintyy nimensä mukaisesti erityisesti pitkän matkan juoksijoilla mutta juoksijan polvi voi vaivata myös muiden lajien harrastajia, kuten pyöräilijöitä tai painonnostajia. Juoksijan polvessa kipua esiintyy erityisesti polvea koukistaessa ja ojentaessa. Juostessa kipu voi olla niin kovaa, että juoksu keskeytyy. Juoksijan polvessa on kyse tensor fascia latae –lihaksen ylirasituksesta ja tämän lihaksen IT- (ilio tibialis) jänteen kiristymisestä. Kiristynyt jänne hankaa reisiluun ulkosyrjän kyhmyä ja tämä alue ärsyyntyy ja kipeytyy. Juoksijan polven syyt voivat löytyä biomekaanisista ongelmista, kuten lantion hallinnan puutteesta, pakara-ja reisilihasten heikkoudesta tai kireydestä, polven linjautumisesta sisäänpäin tai jalkaterän asentovirheestä. Osteopaatti hoitaa juoksijan polvea sekä vaikuttamalla alaraajan linjaukseen että hoitamalla paikallisesti kireitä lihaksia erityisesti reiden ulkosyrjällä. Osteopaattisessa hoidossa tärkeää on selvittää vaivan syy, jotta polvikivun uusiutuminen voidaan välttää.