Osteopaattisia ja henkilökohtaisia näkökulmia raskaana olevien hoitoon
Ollessani itse toista kertaa raskaana, noin viidennellä kuulla, tunsin yhtäkkiä todella kovaa kipua nivusessani ja kävelyni muuttui yhdessä hetkessä todella helposta todella haastavaksi ja kivuliaaksi. Minulla oli siis vihdoin kohtaaminen niiden kuuluisien liitoskipujen kanssa. Olimme muutaman päivän päästä lähdössä osteopatiaopiskelijakollegoideni kanssa opintomatkalle Englantiin ja ehdin käydä päässäni läpi monenlaisia skenaarioita matkan suhteen: miten voisin opiskella toisten hoitamista, jos en pystyisi kävelemään askeltakaan ilman hirveää kipua?
Apu oli kuitenkin onneksi lähellä: kollegani teki minulle yhden lyhyen hoidon: lantion tasapainotuksen istuen, ja kas kummaa: kävelyni oli sen jälkeen täysin kivutonta. Toki menin vielä parin päivää sen jälkeen omalle osteopaatilleni, joka kertoi pallean olevan niin jumissa, että lantion asento oli sen johdosta muuttunut kovin oudoksi – eli kehoa oli jälleen kerran tärkeää hoitaa kokonaisuutena ja kokonaisvaltaisesti pidempiaikaisten hyvien lopputulosten saamiseksi. Pakko kuitenkin todeta, että niin käsittämättömältä kuin se minusta itsestänikin tuntuu, niin yhtään liitoskipua en sen jälkeen enää tuon raskauden aikana kokenut.
Raskausajanvaivat ja osteopatia
Kaikki raskausajan vaivat eivät tietenkään aina ole näin helposti ja nopeasti hoidettavissa: paljon riippuu siitä, millaisia syitä vaivojen taustalla on: miten kroonisia esim. selkäkivut ovat olleet jo ennen raskautta ja miten paljon muita kuormittavia tekijöitä kehossa ja elämässä on sillä hetkellä menossa. Jos tulevalla äidillä on esimerkiksi paljon työstressiä tai huolia kotona, saattaa hän kaivata pidempiaikaista tukea mahdollisimman optimaalisen kehontoiminnan saavuttamiseksi. Omasta kokemuksestani osteopaattina voin kuitenkin kertoa, että raskaana oleva ihminen ja hänen kehonsa ovat usein todella vastaanottavaisia osteopaattiselle hoidolle. Näin ollen hyviä hoitotuloksia saadaan monissa vaivoissa aikaan jo yhdestä kolmeen hoitokerralla. Kun ihminen kasvattaa uutta elämää sisällään, hänen oman kehonsa voimavarat usein voimistuvat huomattavasti.
Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole odottavan äidin oma kokemus: jos kävely on kivuliasta liitoskipujen johdosta, närästää ja on esim. turvotusta käsissä tai jaloissa niin elämä voi alkaa tuntua tarpeettoman raskaalta. Näiden tuntemusten kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin: usein kipua ja muita oireita voidaan osteopaattisesti hoitaa niin, että elämänlaatu parantuu huomattavasti. Esimerkiksi raskaana olevien liitoskivut, joita voi tulla joko häpyluun alueelle ja sisäreisiin tai SI-nivelten alueelle pakaroihin, johtuvat luonnollisesta sidekudosrakenteiden löystymisestä hormonaalisiin muutoksiin liittyen. Samanaikaisesti liitoskipujen taustalla on kuitenkin yleensä myös jotain toiminnallista lantion alueen epätasapainoa, joka taas voi johtua esimerkiksi hyvinkin vanhasta liukastumisesta tai urheiluvammasta. Ja juuri tätä epätasapainoa osteopaatti voi tasapainottaa suostuttelemalla kehoa pehmein tekniikoin kohti optimaalisempaa asentoa ja toimintaa.
Myös erilaiset kehon imunestekierron tai laskimoverenkierron häiriöt, jotka voivat ilmetä turvotuksina tai vaikkapa käsien ja sormien puutumisena (rannekavaoireyhtymän oireiluna), ovat tyypillisiä raskaana olevien vaivoja. Taustalla vaikuttavina syinä on kehon nestemäärän lisääntyminen raskauden aikana sekä ylöspäin laajenevan kohdun paine kohti vatsan alueen elimiä sekä kehon tärkeintä nestepumppua eli palleaa. Tämän johdosta nestekierto ei voikaan olla raskaana ollessa täysin samanlaista kuin muulloin, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö nestekierron toimintaa voisi tehostaa. Itsehoidollisina keinoina raskaana oleva voi juoda runsaasti vettä, tehdä hengitysharjoituksia, käydä rauhallisilla kävelyillä sekä toisaalta kohottaa jalkoja riittävän usein yläasentoon imuneste- ja laskimokierron tehostamiseksi. Osteopaatti taas voi hoitaa kehon poikittaisia sidekudosrakenteita: palleaa, lantionpohjaa, yläaukeamaa ja kallonpohjaa sekä kallon sisäistä tentorium cerebelliä, ja vapauttaa näiden alueiden ylimääräisiä jännityksiä. Nämä rakenteet vaikuttavat toisiinsa ja ovat nestekierron ja kehon kompensoinnin kannalta tärkeitä rakenteita.
Raskauden aikainen närästys ja osteopatia
Myös raskauden aikainen närästys johtuu usein sisäelinten ja pallean joutumisesta ahtaammalle sekä toisaalta rintaontelopaineen ja vatsaontelopaineen muutoksista, jotka taas johtuvat kehon asennon muutoksista ja kasvavasta vatsasta. Närästystä voidaan osteopaattisesti hoitaa esimerkiksi pallean ja rintakehän aluetta, rintalastaa ja kylkiluita sekä kallonpohjan alueita toiminnallisesti tasapainottamalla sekä mahalaukun ja ruokatorven autonomista hermostoa hoitamalla.
Useimmat raskaana olevat haluavat myös valmistautua tulevaan synnytykseen mahdollisimman monin tavoin. Hyviä tapoja tähän ovatkin esim. raskausajan jooga sekä oma lempilapseni: synnytyslaulu. Näiden lisäksi kannattaa kuitenkin valmistaa raskaana olevaa kehoa tulevaan synnytykseen myös manuaalisen hoidon avulla: kun kohdun ja lantion sekä alaselän alueen ylimääräisiä jännityksiä saadaan helpotettua, on sikiön usein helpompi asettua synnytyksen kannalta optimaalisempaan asentoon. Myös ristiluun ja häntäluun alueen optimaalinen toiminta ovat tärkeitä synnytyskanavan avautumisen kannalta. Näiden alueiden hoitaminen sekä autonomisen hermoston toimintaa tasapainottava hoito voivat valmistella kehoa kohti synnytystä.
Erityisen tärkeää on tietenkin muistaa myös se, että mahdollisimman hyvinvoiva ja terve äiti lisää myös sikiön ja tulevan lapsen hyvinvointia eksponentiaalisesti. Ja kun molemmat voivat hyvin raskauden aikana, niin se lisää molempien hyvinvointia myös sitten, kun uusi ja ihmeellinen arki koittaa lapsen syntymän jälkeen.
Linkki terveyskylän raskausajan -ongelmat sivustoon ( https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskausajan-ongelmat) , mistä voi lukea mm lisää itsehoitovinkkejä raskauden ajan haasteisiin ja toisaalta ymmärtää ne oireet, joiden takia kannattaa hakeutua lääkäriin.
Linkki kirjallisuuskatsaukseen osteopaattisen hoidon vaikutuksista alaselkä- ja lantion alueen kipuihin raskauden aikana ja sen jälkeen (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29037623/)
Linda Priha