Raskaus aiheuttaa muutoksia naisen kehossa ja moni odottava äiti kärsiikin erilaisista raskausvaivoista. Päänsärky, pahoinvointi, liitoskivut ja turvotus ovat yleisimpiä raskaudenaikaisia oireita. Raskauteen liittyviä vaivoja pidetään usein normaalina osana raskautta ja siksi odottava äiti ei saa vaivoihinsa aina riittävää hoitoa.
Voiko osteopaatille mennä raskaana ollessa?
Raskaus ei ole este osteopaattiselle hoidolle, pikemminkin päinvastoin. Osteopaatti huomioi hoidossaan raskauden vaiheen ja sovittaa hoitonsa turvalliseksi niin äidille kuin kehittyvälle sikiölle. Päänsärky, närästys, turvotus, pahoinvointi, kivut selässä, lonkissa tai häpyliitoksessa ovat yleisimpiä syitä hakeutua osteopaatin hoitoon raskausaikana. Osteopaatti tukee kehoa muutoksessa ja varmistaa, että keho toimii mahdollisimman tasapainoisesti. Hoidon on tarkoitus tukea äidin ja lapsen hyvinvointia sekä etenkin loppuraskaudessa valmistella kehoa kohti synnytystä.
Liitoskivut, selkäkipu ja turvotus ovat yleisimmät raskausajan vaivat
Raskauden aikaiset liitoskivut ja selkäkivut ovat erittäin yleisiä ja rajoittavat toimintakykyä monella tavalla. Tyypillisesti nämä vaivat johtuvat siitä, että kehon painopiste muuttuu, rangan kaaret korostuvat, paino lisääntyy ja niveliä tukevat ligamentit alkavat löystyä. Etenkin ylimenoalueet, eli kohdat joissa rangan kaari vaihtaa suuntaa, ovat kovassa rasituksessa. Myös lantioon kohdistuva paine muuttuu, mikä aiheuttaa lantion ja selän liikkeisiin epäsymmetriaa. Lantion alueen jännitys ja epätasapaino selittävät suuren osan selkä- ja liitoskivuista. Risti- ja häntäluun toimintahäiriöt saattavat tehdä synnytyksestä vaikeamman kuin sen tarvitsisi olla.
Turvotus on yleinen raskauden ajan vaiva, josta aiheutuu monenlaisia lisävaivoja, kuten peräpukamia, suonikohjuja ja rannekanavaoireyhtymää. Raskauden seurauksena verivolyymi lisääntyy, mikä jo itsessään aiheuttaa haasteita nestekierrolle. Tämän lisäksi nestekiertoa haastavat hormonaaliset tekijät ja sikiön tuoma mekaaninen paine nestekiertoon vaikuttaviin rakenteisiin.
Raskauden edetessä kohtu kasvaa, jolloin myös kohdun ligamentit venyvät. Tämä saattaa tuntua vihlovana kipuna ligamenttien alueella. Ligamentit kiinnittyvät kohdusta ympäröiviin rakenteisiin: elimiin ja luiseen lantioon. Tämän yhteyden takia ligamentit saattavat aiheuttaa muutoksia esimerkiksi lantion ja suoliston toiminnassa. Kohtuun kohdistuvat vedot ja jännitykset voivat ilmetä kipuna kohdun säteilyalueella, joka tyypillisimmin on alaselän ja ristiluun alueella.
Osteopatia raskausaikana
Raskauden aikaisessa hoidossa korostuu hellävaraisuus. Osteopaatti hoitaa kevyillä tekniikoilla ja hoitoasennoissa huomioidaan turvallisuus ja kivuttomuus. Raskaana olevan keho ottaa yleensä hyvin hoitoa vastaan eli hoidon vaikutukset huomataan nopeasti.
Liitos- ja selkäkipujen hoidossa yleensä hoidettavia alueita ovat lantionpohja, SI-nivelet, häpyliitos, häntäluu, lonkat sekä lanne- ja rintaranka. Näihin alueisiin voidaan käyttää esimerkiksi pehmytkudostekniikoita, nivelten mobilisointia, ligamentteihin ja sidekudoksiin kohdistuvia kevyitä tekniikoita sekä kohtuun ja sen jännityksiin vaikuttavia tekniikoita. Näiden alueiden hoito on usein erittäin tehokasta selkä- ja liitoskipujen hoidossa.
Turvotusta hoidetaan muun muassa käsittelemällä palleaa, yläaukeamaa ja lantiota, jotka ovat laskimo- ja imunestekierron kannalta tärkeitä alueita. Myös hengityksen ja siihen liittyvien rakenteiden hoitaminen on tehokasta turvotuksen hoidossa. Pallean ja hengityksen hoitaminen saattaa helpottaa loppuraskaudesta ilmenevää tukalaa oloa. Hengityksen hoitaminen valmistelee kehoa kohti synnytystä. Hyvä ja rento hengitys tukee kivunlievitystä ja rentoutumista supistusten aikana.
Odottavan äidin keho ja mieli on herkässä tilassa. Äiti aistii muutoksia kehossa ja ympäristössään tavallista paremmin, sillä raskauden edetessä huomio siirtyy ulkomaailmasta kohti omaa kehoa ja kehittyvää vauvaa. Tästä johtuen raskaana olevan osteopaattisessa hoidossa korostuu kuunteleva ote ja yhteistyö odottavan äidin kanssa. Raskaus on ainutlaatuista aikaa naisen elämässä, jota kipu ei kaunista. Kun äiti voi hyvin, on myös kehittyvällä lapsella parhaat olosuhteet tasapainoiseen kasvuun.
Lähteinä käytetty:
Lexmond, Sara – Nieminen, Jatta – Vartiainen, Emma: Raskausajan tarpeet ja osteopaattinen hoito 2013. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/58536/Raskausajan%20tarpeet%20ja%20osteopaattinen%20hoito%20-ONT.pdf?sequence=1
Hebgen, Eric: Visceral Manipulation in Osteopathy. 2011.
Stone, Caroline: Visceral and Obstetric Osteopathy 2007.