Vauvan kehon toispuoleisuus

maalis 3, 2023

ja sen hoitaminen osteopatialla

Vauva suosii pään kiertoa toiselle puolelle hereillä ollessaan tai nukkuu aina kasvot samaan suuntaan sivulle tai makuulla ollessaan keho on ”banaanina” jompaan kumpaan suuntaan. Pieniä, mutta tärkeitä huomiota, joilla voi olla isoja vaikutuksia kasvuun ja kehitykseen. Tässä blogissa kirjoitan osteopaatin mietteitä liittyen vauvan (ja miksei aikuisenkin) kehon toispuoleisuuteen.

Aivan aluksi voimme unohtaa täydellisen symmetrisyyden tavoitteen kehossa. Yksikään ihmiskeho ei ole symmetrinen, eikä se olisi edes tarkoituksenmukaista. Sisäelimet sijaitsevat epäsymmetrisesti ja kätisyys kuuluu normaaliiin neurologiseen kehitykseen. Me kehitymme kohtuaikana liikkeessä, kiertyen ja kaartuen, taivutellen vuorotellen puolelta toiselle. Kehon rakenteisiin jää epäsymmetriaa, mutta kehon liikkeen olisi hyvä olla vapaa kaikkiin suuntiin myös syntymän jälkeen. 

Joskus käy niin, että vauvalla ei ole syystä tai toisesta ollut etenkään loppuraskauden aikana kohdussa juurikaan tilaa liikkua ja vaihtaa asentoa. Se voi jättää kehoon kireyttä, joka usein on toispuoleista. Myös voimat, jotka vauvan kehoon kohdistuvat synnytyksen aikana (synnytystavasta riippumatta), voivat jättää kehoon jännityksiä. Toispuoleinen kireys vartalon alueella tai etenkin yläniskassa on tärkeää tasapainottaa ja näissä apuna ovat asentohoito sekä kehon käsittely esim. osteopatialla. 

Osteopaattina ajattelen, että toispuoleisuus vauvan kehossa voi olla mekaanista, eli kehon kudokset kuten faskia, lihakset tai rangan nikamat aiheuttavat liikerajoituksen. Jos otamme pään kierron rajoituksen esimerkiksi, niin tällainen mekaaninen rajoitus voisi olla vaikkapa klassinen torticollis, jossa päänkiertäjälihas on toispuoleisesti tiukka ja vetää päätä toispuoleiseen asentoon. Toispuoleinen pään asento voi myös olla hermostollista, joka vauvoilla näkyy usein vaikkapa korostuneena ATNR-varhaisrefleksinä ja keskushermoston fasilitaationa, joka ikäänkuin ”pakottaa” pään kiertymään enemmän toiselle puolelle. Joskus hyvin harvoin taustalla voi olla rakennemuutoksia, kuten kallon luiden sauman ennenaikainen kiinnikasvaminen, joka vaatii aina lääkärin hoitoa. 

Toispuoleisuus ja keskilinja on siitäkin kiinnostava asia, että sitä voidaan tarkastella myös energeettisestä tulokulmasta. Tunnistatko itse tunteen kuulostellessa omaa oloa, jossa jokin ei ole ihan tasapainossa mutta on vaikea tunnistaa mikä se on? Tai hahmotatko ehkä ympäristöäsi helpommin kehon oikealta kuin vasemmalta puolelta? Myös vauvan kokemuksessa kehon suhde ympäröivään voi olla problemaattinen. Meidän on vaan vaikea ymmärtää tätä, koska koemme todellisuuden niin eri tavalla kuin vauvat. He elävät vielä ykseydessä, kun me aikuiset koemme itsemme erillisenä ympäröivästä maailmasta ja muista olennoista. Vauvat eivät kuitenkaan synny ”tyhjinä tauluina”, vaan omaavat jo paljon kokemusta olemisesta kohtuajalta ja tunnistavat kyllä, jos jokin sensorisessa kokemuksessa ei ole kohdallaan. 

Vastasyntyneelle toispuoleisuus voi aiheuttaa levottomuutta ja johtaa asentoperäiseen vinokalloisuuteen, jossa pää litistyy toiselta puolelta. Tämä saa aikaan haastavan kierteen, jossa pään kierto hankaloituu edelleen ja hermostolle aiheutuu ärsytystä. Toispuoleisuuden jatkuessa useampia kuukausia, se voi vaikuttaa lisäksi motoriseen kehitykseen ja viivästyttää ja hankaloittaa sen virstanpylväitä, kuten kääntymistä selältä vatsalleen tai ryömimisen ja konttaamisen oppimista. Myöhemmin lapsuudessa ja aikuisena keskilinjaan liittyvät haasteet voivat vaikuttaa vireystilan säätelyn vaikeutena, keskittymiseen, oppimiseen, lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyvissä taidoissa. 

Lastenosteopatiaan erikoistunut osteopaatti pyrkii tunnistamaan syyn toispuoleisuuden takana ja hoitamaan lasta mahdollisimman kokonaisena olentona, heti syntymästä saakka. Muistetaan myös, että tulevan äidin raskaudenaikainen osteopatiahoito hoitaa myös vauvaa ehkäisemällä ja vähentämällä näitä kohtuajan ja synnytyksen haasteita.

Sinikka Tiainen

Varaa aika

Ei suodattimia
Tarkenna hakua yllä olevilla suodattimilla.
Ei tuloksia valituilla hakuehdoilla.

Varaa aika

Palvelu:
Ajankohta:
Toimipiste:
Tekijä:
Hinta:
Kesto:

Varaus onnistui

Varausvahvistus on toimitettu antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Varaus epäonnistui

Ajanvarauksessa ilmeni tekninen ongelma. Ole hyvä ja yritä uudelleen oheisella painikkeella.

Virheelliset asetukset

Yhtään lomakekenttää ei ole merkitty pakolliseksi.