Vauvan erilaisten kehohoitojen suosio on lisääntynyt viime vuosina nopeasti -ja hyvä niin! Ei ole montaa vuosikymmentä siitä, kun vielä ajateltiin, etteivät vauvat tunne kipua ja että vauvat nyt vaan itkevät ilman sen kummempaa syytä. Onneksi nykyään ymmärretään paremmin. Vauvat ovat hyvin kokonaisvaltaisia olentoja, joiden kokemus kehossa olemisesta vaikuttaa aivan kaikkeen. Ensimmäisenä elinvuotena kehollisuuden merkitys ehyen identiteetin ja terveiden kiintymyssuhteiden rakentumiselle on ensisijainen. Kun vauvalla on hyvä olo omassa kehossaan, syntyy turvallisuuden ja luottamuksen tunne, joka kantaa pitkälle elämään.
Vauvoja hoidetaan paljon osteopatialla, vyöhyketerapialla ja hieronnalla ja vanhemmat pohtivatkin mikä hoitomuoto sopisi omalle vauvalle parhaiten. Tässä tekstissä avaan osteopatian tulokulmaa vauvan hyvinvointiin.
Miksi vauvaa tarvitsee hoitaa osteopatialla?
Jos vauvan perustarpeet, kuten läheisyys, ravinto, kuiva vaippa, seurustelu ja riittävä uni on jo huomioitu ja vauva on vaan levoton ja itkuinen, jokin häiritsee vauvan olossa. Se ei useinkaan ole ”kiivas temperamentti”, vaan jokin toiminnallinen haaste: kireyttä kehossa, hermostollista epätasapainoa, aineenvaihdunnan häiriöitä jne. Nämä haasteet myös usein häiritsevät noiden perustarpeiden täyttämistä näkyen erilaisina vaikeuksina syömisessä, nukkumisessa, suoliston toiminnassa. Näissä tilanteissa vanhemmat osaavatkin herkästi hakeutua avun pariin. Tällaisten haasteiden kanssa vauva hyötyy osteopaattisesta hoidosta, yleensä jo muutamalla hoitokerralla.
Aina osteopaattisen hoidon tarve ei ilmene tyytymättömyytenä. Vauva voi olla aivan happy baby, mutta kehossa tai motoriikassa voidaan havaita selkeitä puolieroja eli epäsymmetriaa. Tästä selkein esimerkki ja tärkein indikaatio hoidon tarpeelle on pään kierron suosiminen toiselle puolelle. Yläniska ja kallonpohja on supertärkeä kehon alue ja sen toiminnan on oltava vapaa, jotta motorinen, kognitiivinen, hermostollinen ja hormonaalinen terveys pääsee ilmenemään normaalisti. Osteopatialla saadaan autettua lempeästi vauvan kehoa kohti tasapainoa.
Seuraavat oireet ja tapahtumat kertovat hoidon tarpeesta:
- haasteellinen raskausaika
- pitkä tai hyvin nopea syntymä
- synnytyskomplikaatiot
- itkuisuus
- vatsavaivat, refluksioireet
- imemisen haasteet
- väsähtäneisyys
- tosi pätkittäinen uni
- kehon puolierot
- motorisen kehityksen viivästymä tai puoliero
- käsittelyarkuus esim. hattuja tai hihoja pukiessa
- tapaturmat, putoamiset, isot kolhut
Mistä vauvan kehon kireydet ja toiminnalliset haasteet johtuvat?
Kokemukseni mukaan lähes kaikki kireydet vauvan kehoon aiheutuvat jo kohtuajalta tai synnytyksestä. Raskausaikana vauvan tila kohdussa, mekaaninen ja kemiallinen stressi ja monet muut seikat voivat jättää vauvan kehoon jälkiään. Synnytyksessä mm. synnytystapa, ajankohta, supistusten kesto ja voimakkuus tai niiden puuttuminen, vauvan tarjonta, äidin ja vauvan kehojen yhteistoiminta synnytyskanavassa, lääkitykset voivat vaikuttaa vauvan kehoon ja yleisvointiin. Hyvin harvoin vauvan käsittely syntymän jälkeen on kireyksien syynä. Poikkeuksena tähän on ennenaikaisesti syntyneet pikkuiset, jotka ovat saaneet tehohoitoa, jossa esim. pitkä makaaminen samassa asennossa voi aiheuttaa liikerajoituksia kehoon.
Löydökset vauvan kehossa eivät aina ole vain mekaanisia kireyksiä. Hermoston refleksit voivat pitää yllä liiallista jäntevyyttä, löysää kehon tonusta tai toispuoleista kireyttä. Myös vauvan yleinen elinvoimaisuus tai toisaalta väsähtäneisyys vaikuttavat kehon tonukseen ja toiminnallisuuteen. Jos vauvalla on ollut kipua tai hän ei ole jostain syystä päässyt olemaan lähellä vanhempiaan, keskushermoston toiminta muuttuu ja fasilitaatioksi kutsuttu toiminnallinen tila voi ylläpitää jatkuvaa liiallista valppaustilaa, jossa kaikki ärsykkeet tuntuvat vauvasta todellista isommilta ja vaikeammilta. Tällöin vauva on herkästi ärtyvä ja vaikeammin rauhoiteltavissa ja hoivattavissa.
Osteopatiassa pyritään näkemään löydösten syy, jotta päästään hoitamaan juuri oikeaa asiaa. Hoidon lisäksi tavoitteena on myös lisätä vanhempien ymmärrystä vauvastaan ja antamaan ohjeita vauvan kanssa olemiseen kotona.
Milloin vauvan kanssa kannattaa tulla osteopatiaan?
Jos viimeiset raskausviikot ja synnytys sujuivat hyvin, vauva syö, nukkuu ja kasvaa, ei käynnillä ole kiirettä. Vauva tarvitsee aikaa sopeutua kohtuajasta ja syntymästä ja jos vanhemman vaistosi kertoo sinulle tämän menevän hyvin, ensikäynnille osteopaatin tarkastukseen/hoitoon kannattaa tulla mielestäni vasta vauvan ollessa 6-8 viikon ikäinen.
Jos taas vauvan kanssa on haastavaa, syöminen ei suju, vauva on uuvuksissa, nukkuminen on levotonta, on itkuisuutta ja epäilet että kipu vaivaa, käynnin kanssa ei kannata jäädä odottelemaan. Myös pitkän, todella nopean tai toimenpiteitä vaatineen synnytyksen jälkeen hoitoon kannattaa tulla pian synnäriltä kotiutumisen jälkeen.
Kaikki vastasyntyneet, olipa heillä selkeitä oireita tai ei, hyötyvät lempeästä osteopaattisesta hoidosta. Syntymä tänne kohdun ulkopuoliseen maailmaan on vauvalle valtava muutos ja osteopatialla voidaan tukea vauvaa ja koko perhettä näiden tärkeiden ja ihmeellisten ensiviikkojen aikana.
Kuukausien kuluessa ensimmäisen vuoden aikana hyviä hetkiä hoitaa ovat kaikkien edellä mainittujen tilanteiden lisäksi ne vaiheet, joissa vauva selkeästi harjoittelee uutta motorista taitoa, tekee hampaita, sopeutuu muutoksiin unirytmissä jne. Osteopatialla voidaan auttaa, jotta muutokset sujuisivat pehmeämmin.
Vauvan osteopatia on aina yksilöllistä ja jokainen hoitokerta on erilainen. Hoito on lempeää ja hellävaraista, vauvan kehoon ei juurikaan kohdisteta voimaa. Usein vauvat nauttivatkin hoidosta ja ovat hoidon aikana rauhallisia. Hoidossa edetään vauvantahtisesti eli vauvan tarpeiden mukaan voidaan syöttää, vaihtaa vaippaa, sylitellä vanhemman kanssa hoitotilanteen kuluessa. Hoidon jälkeen sama päivä kannattaa pitää vapaana muista menoista ja ottaa aikaa rauhalliseen kotoiluun vauvan kanssa.
Osteopatiakeskus Valossa Helsingissä vauvoja hoitavat Sinikka, Linda Priha, Ilkka, Anni ja Erja. Toivotamme lämpimästi kaikki vauvaperheet hyvää tekevään osteopaattiseen hoitoon!
Sinikka Tiainen
osteopaatti