Kouluikäisten osteopatia

elo 20, 2021

Lukukauden alettua perheissä on palattu arkirytmiin, lapset ovat aloittaneet taas koulut ja päiväkodit ja harrastuksetkin ovat käynnistyneet kesätauon jälkeen. Monet aikuiset ajoittavat hyvinvointia tukevan osteopatiahoidon tähän joskus raskaaltakin tuntuvaan arjen aloitukseen. Lapsikin hyötyy hoidosta. Hyvinvoivat ja terveet perheenjäsenet ovat arjen toimivuuden perusta.

LASTEN OSTEOPATIA

Lapsi voidaan tuoda osteopatiaan jonkin akuutin tai pidempään jatkuneen oireen vuoksi. Hoito voi olla myös ennaltaehkäisevää ja terveyttä tukevaa, jolloin mitään kipuoiretta ei tarvitse olla.

Monet perheet ovat kokeneet hyväksi käyttää lasta osteopaatilla ”vuositarkastuksessa”, jossa tarkistetaan, ettei kehossa ole turhia jännitteitä ja saa siten kasvaa ja kehittyä vapaasti. Kasvun ja kehityksen viivästymisessä kehon jännitteiden hoitaminen osteopatialla voi olla suureksi avuksi. Myös nopean pituuskasvun aikoina lapsella voi olla ”kasvukipuja”, joiden hoitaminen osteopatialla on varsin nopeaa ja tehokasta.

Lapsen keho on nopeasti muuttuva ja elinvoimainen ja siitä syystä isommistakaan touhutessa sattuneista kolhuista harvemmin jää mitään vaivoja kehoon, etenkin, jos lepo ja palautuminen ovat kunnossa. Jos lapsi jää valittamaan jotain kipua useammaksi päiväksi, voi se kertoa siitä, että keho tarvitsee jonkinlaista tukea paranemiseen. Etenkin paljon liikkuvia ja tavoitteellisesti urheilevia lapsia ja nuoria kannattaa seurata herkällä korvalla. Osteopatialla saadaan hyvin apua esim. nivelten venähdyksiin.

Osteopatia voi tulla avuksi korvatulehduksissa tai usein toistuvassa/jatkuvassa flunssaoireilussa sekä näiden ennaltaehkäisyssä. Myös allergiaoireinen lapsi hyötyy hengitysmekaniikan hoidosta.

Purentaan liittyvissä vaivoissa, esim. oikomishoidoissa osteopatia on tehokas tukihoito, joka voi vähentää purennan korjaamiseen liittyvää kipua ja jopa nopeuttaa hoitoprosessia.

Mitä vanhempi lapsi, sitä enemmän hoitoon hakeutumisen syyt ovat samoja kuin aikuisillakin. Osteopaatin näkökulmasta lapsen tai nuoren vatsakivut tai -vaivat ja päänsäryt kannattaisi ehdottomasti käydä näyttämässä osteopaatille, etenkin, jos lääkärillä on jo käyty, eikä mitään selittävää syytä ole löytynyt. Sama koskee myös nukkumiseen liittyviä häiriöitä.

HOITOKÄYNTI

Käynnin aluksi jutellaan yhdessä vanhemman ja lapsen kanssa ja käydään läpi tulosyytä, elämäntilannetta ja terveyshistoriaa. Lapsi saa rauhassa tutustua hoitotilanteeseen ja osteopaattiin ennen hoitoa, jos se tuntuu tarpeelliselta. Pienemmän lapsen osalta tutkiminen ja hoito voi tapahtua myös vanhemman sylissä tai leikkien lattialla tai piirtäen, lukien, kuinka vaan lapselle on luontevinta. Isommat voivat istua tai pötköttää hoitopöydällä. Nuori voi itse päättää haluaako vanhemman läsnäoloa läpi hoitotilanteen. Jos vanhempi odottelee hoitohuoneen ulkopuolella, kutsumme usein hänet mukaan loppukeskusteluun käynnin lopuksi. Aikaa hoitokäyntiin varataan aina reilusti ja käynti kestää 30-60 minuuttia. Kaikki osteopaattimme hoitavat yli 4-vuotiaita lapsia ja nuoria.