Osteopatian kädentaitojen perintö

maalis 15, 2017

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta osteopatian oppi-isän, Andrew Taylor Stillin kuolemasta. Still perusti osteopatian petyttyään karvaasti aikansa lääketieteeseen. Hänen aikanaan harjoitettu lääketiede oli nykyajan mittapuulla tarkasteltuna melko yksioikoista ja jopa raakaa. Kehittäessään omaa näkökulmaansa terveydenhoitoon A.T.Still halusi vaikuttaa ihmiseen kokonaisuutena, ymmärtää anatomian syvällisesti ja löytää keinot hoitaa häntä käsin ilman lääkkeitä.

Osteopatialle tyypillistä on ollut sen tekniikoiden ja taitojen välittyminen perimätiedon lailla tekijältä toiselle. Näin toimi Still, ilman oppikirjoja ja kirjoitettua materiaalia. Hänen itsensä kirjoittamat tekstit ovat hyvin filosofisia pureutumatta käytäntöön juuri lainkaan. Dokumentaatiota Stillin hoitomenetelmistä onkin säilynyt tähän päivään ainoastaan hänen oppilaidensa muistiinpanoissa.

Traditio elää edelleen, ja hyvin olennainen osa oman ammattitaidon ylläpitämistä ovat kurssit ja koulutukset. Kirjallisuutta on nykyisin saatavilla valtavat määrät, mutta ammatissamme käytännön kokemusta on mahdotonta korvata. Koulutamme itseämme jatkuvasti, kukin omien mieltymystensä ja tarpeidensa mukaan. Suomessa järjestetään koko ajan enemmän laadukkaita kursseja ja lisäksi käymme hakemassa oppia ulkomailta.

Olemme opiskelijoita koko uramme ajan. Osteopaatti ei voi koskaan sanoa olevansa valmis, sillä uutta oppii aina ja uutta tietoa ihmisen ihmeellisyydestä saadan koko ajan lisää. Kursseilla myös kerrataan ja kyseenalaistetaan vanhaa tietoa, harjoitellaan tekniikoita käytännössä, tavataan kollegoita ja ladataan akkuja.

Parhaimmillaan kurssit ovat mestarin kädestä oppipojan käsiin kulkevaa hiljaista tietoa, jolloin kirjaimellisesti kädestä pitäen pääsemme tuntemaan uutta ja syventämään ymmärtämystämme tästä upeasta ammatista. Kliininen tieto kulkee sukupolvelta toiselle ja käsien taito kulkee eteenpäin kuin käsityöläisillä.

Olemme käyneet post-graduate -kursseja laidasta laitaan, esimerkiksi manipulaatiota, faskiakäsittelyä, terapeuttisten harjoitteiden ohjausta, kraniaalista ja raskausajan osteopatiaa. Tulevissa koulutuksissa syvennytään muun muassa biodynaamiseen osteopatiaan ja nykyaikaiseen kiputieteeseen. Jos olet kiinnostunut erityisesti jostain osa-alueesta, voit aina kysyä meiltä lisää kunkin osteopaatin erikoisosaamisesta.

Hyvin harvoin pääsemme kaikki kurssille yhtä aikaa. Nyt on näin jopa kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Valo siis sulkee ovensa muutamana päivänä seuraavan parin viikon aikana, mutta vain jotta voimme palata takaisin hyppysissämme jotakin uutta ja inspiroivaa.