Lapsettomuuden takia osteopaatin luokse hakeudutaan erilaisissa tilanteissa. Vastaanotolla käy muun muassa lapsettomuushoidoissa olevia ihmisiä, naisia joiden lapsettomuudelle ei ole löytynyt lääketieteellistä syytä ja ihmisiä, jotka tulevat hoitoon jo ennen kuin raskautumista ollaan varsinaisesti vielä yrittämässä tai yritetty kovin pitkään. Tässä tekstissä käsitellään naisen hedelmällisyyttä, terveyttä ja lapsettomuuden toiminnallisia syitä.
Lyhyesti määriteltynä lapsettomuudella tarkoitetaan sitä, että säännöllisistä yhdynnöistä huolimatta raskaus ei ole alkanut (tai edennyt) vuoden aikana. Arviot lapsettomuuden yleisyydestä vaihtelevat paljon. Noin 80% pareista tulee raskaaksi vuoden sisällä yrittämisestä. Iän myötä hedelmällisyys laskee. Tahattomasti lapsettomia on 40-45-vuotiaista noin 40%, kun 20-25-vuotiailla luku on 6% luokkaa. Lapsettomuuden syitä on lukuisia ja lääketieteellisesti vikaa voi olla niin miehessä kuin naisessa tai syyt voivat olla sukupuolesta riippumattomia. Toisinaan lapsettomuudelle ei löydetä lääketieteellistä selitystä. (Terveyskirjasto.) Tiedetään, että lääketieteellisten asioiden lisäksi hedelmättömyyteen vaikuttavat muun muassa ympäristötekijät, kemikaalit, elintavat kuten tupakointi ja ylipaino.
Yksinkertaisimmillaan raskaaksi tulemiseen vaaditaan se, että siittiöitä pääsee kohtuun sekä munanjohtimiin ja että siittiöt kohtaavat siellä kypsän, irronneen munasolun, joka alkaa jakautumaan ja kiinnittyy kohdun seinämään jatkaen siinä erilaisia embryologisia prosesseja. Todellisuudessa tähän tapahtumaan vaikuttavat kuitenkin monet asiat ja aina raskaus ei pääsekään alkamaan tai jatkumaan. On hyvä muistaa, että tilastollisesti raskauden todennäköisyys normaalissa ja optimaalisessa tilanteessa on noin 20% luokkaa per kuukautiskierto.
Hormonitoiminta
Naisen hedelmällisyyttä tarkastellessa tärkeäksi asiaksi muodostuvat naishormonit sekä kuukautiskierto. Kuukautiskierrosta voidaan päätellä yleistä terveyden tilaa sekä mahdollisia lapsettomuuden syitä. Kannustamme kaikkia naisia kiertotietoisuuteen ja tutustumaan omaan kiertoon. Tämä tarkoittaa muun muassa kuukautiskierron pituuden seurantaa, ovulaation tarkastelua esimerkiksi olotilaa, valkovuodon laatua seuraamalla tai mittaamalla kehon lämpötilaa. Myös itse kuukautisvuotoa kannattaa seurata miten se muuttuu eri vuotopäivinä ja onko vuoto tavanomaista runsaampaa tai niukempaa jne. Kuukautiskierron eri vaiheet voivat kertoa naishormonien, estrogeenien, tässä pääasiallisesti estradiolin, ja progesteronin eli keltarauhashormonin tasoista. Estrogeenia syntyy pääasiallisesti munasarjoista, mutta myös muualla kehossa kuten lisämunuaisissa ja rasvakudoksessa. Estrogeenilla on monia terveysvaikutuksia ja sitä voidaan kuvata kiihdyttävänä ja kasvattava hormonina. Progesteroni eli keltarauhanen toimii estrogeenia vastavaikuttajana ja rauhoittavana hormonina.
Naisen kuukautiskierto jaetaan neljään osaa: kuukautisvuotoon, follikulaariseen tai kasvuvaiheeseen, ovulaatioon sekä luteaali- tai keltarauhasvaiheeseen. Kuukautisvuodon aikana naishormonit ovat matalat. Follikulaarisessa vaiheessa vaikuttavat vahvasti estrogeeneista estradioli sekä munarakkulaa kypsyttävä hormoni FSH. FSH kypsyttää munasolun ympärillä olevaa munarakkulaa, mikä saa myös estrogeenitasot kohoamaan. Riittävän korkea estrogeeni määrittelee munarakkulan laadun sekä mahdollistaa ovulaation, vaikuttaa kohdun limakalvon paksuuntumiseen sekä kohdunkaulan liman muodostumiseen, mutta myös sen läpäisevyyteen ovulaation aikana. Ovulaatiossa luteinisoivan hormonin vaikutuksesta munarakkula puhkeaa keltarauhaseksi ja saa munasolun irtoamaan noin puolessa välissä kiertoa. Tämän myötä progesteronia eli keltarauhashormonia alkaa syntymään ja erittymään ovulaation jälkeen keltarauhasesta. Progesteroni auttaa kohdun limakalvon tiivistymisessä ja tätä kautta esimerkiksi alkion kiinnittymisessä. Progesteroni on erittäin tärkeää myös raskauden alkuvaiheessa, jolloin sitä alkaa erittymään keltarauhasen sijaan myös istukasta raskausviikkojen 6-10 aikana, mikä mahdollistaa raskauden jatkumisen. Ilman luteinisoivan hormonin vaikutusta progestesteronia ei erity riittävästi, jolloin keho ei esimerkiksi ovuloi. Keltarauhasvaiheen lopussa keltarauhanen lopulta surkastuu, estrogeeni- ja progesteronitasot laskevat ja kuukautiset alkavat.
Hormonitoiminta, josta sukuhormonit ovat vain murto-osa, säätelevät kaikkea toimintaa kehossa ja autonominen hermosto on tähän myös vahvasti sidoksissa. Kokonaishormonitoiminnan kannalta oleellista ovat muun muassa stressi ja kuormitustekijöiden vaikutukset, palautuminen ja uni, ravinteikas ruoka ja riittävä vedenjuonti sekä muu yleinen terveydentila. Kuukautiskierrosta puhuttaessa erilaiset voimakkaat kivut, turvotukset ja mielialan muutokset eivät ole normaaleja. Kuukautiskierron oireillessa on syytä keskittyä alkuun edellä mainittuihin perusasioihin, jotka saattaisivat selittää oireilevaa kuukautiskiertoa sekä lapsettomuutta: kuormitustason ollessa koholla kortisolihormoni vaikuttaa negatiivisesti progesteronin tuotantoon. Myös lantionalueen kireydet voivat kertoa niin kuormitustason korkeudesta ja heikosta verenkierrosta sekä esimerkiksi liikkeen puutteesta. Myös ruoansulatuksella ja suoliston kunnolla on roolinsa. Verensokerin eli insuliinin tasoilla ja sen voimakkailla vaihteluilla on havaittu yhteyttä progesteronin tuotantoon. Keltarauhasvaiheessa progesteronia erittyy estrogeeniin verrattuna moninkertaisesti. Mikäli progesteronitasot ovat alhaiset suhteessa estrogeeniin, syntyy kehoon estrogeenidominanssia. Ylimääräinen estrogeeni prosessoidaan maksassa ja se poistuu kehosta ulosteen mukana. Mikäli suoliston toiminta on epäsäännöllinen, ei kehon puhdistusta pääse tapahtumaan ja estrogeeni imeytyy takaisin verenkiertoon. Hormonitasapainoa tarkastellessa on hyvä huomioida myös ulkoiset ympäristö- ja kuormitustekijä sekä muut hormonihäiritsijät kuten kemikaalit esimerkiksi kodissa käytettyjen tuotteiden sekä kosmetiikan kautta.
Lapsettomuus ja seksi
Lapsettomuuden kanssa ja sen parissa työskennellessä on myös tärkeää miettiä onko seksi sujuvaa. Yleisohje on, että seksiä pitäisi olla säännöllisesti vähintään 2 krt/vk. Optimaalisinta olisi, jos yhdyntöjä olisi 2-3 päivän välein. Yhdyntää ei tarvitse tai kannata ajoittaa vain tiettyyn hetkeen kuukaudessa. Onkin tärkeää, että seksi ja yhdyntä on miellyttävää ja nautinnollista molemmille. Mikäli naisella on seksiin liittyviä haasteita, kuten yhdyntäkipuja tai haluttomuutta, olisi niitä tärkeä hoitaa. Seksiin tai yhdyntään liittyvät kivut voivat kertoa lantion ja lantionpohjan alueen kireyksistä. Näillä tekijöillä on usein vaikutusta seksin sujuvuuteen, mutta ne voivat toiminnallisesti vaikuttaa lantion alueen verenkiertoon ja muihin jännityksiin, jotka voivat olla osatekijöinä lapsettomuudessa.
Seksuaalinen nautinto on tärkeää myös sen takia, että se tehostaa verenkiertoa koko lantion alueella ja mielihyvähormonit voivat rentouttaa ja lievittää stressiä. Mekaanisesta näkökulmasta naisen orgasmilla on myös tärkeä rooli. Orgasmiin liittyvä supistelu avaa ja pehmentää kohdunkaulaa, jolloin siemenneste pääsee varmemmin kohtuun sisälle. Miehen ja naisen orgasmien ei tarvitse olla yhtäaikaiset tai ajoitetut, mutta molempien nautintoon on tärkeää panostaa. Jos naisella on vaikeuksia orgasmin kanssa, ei se tarkoita, että lapsihaave on siitä kiinni. Kuitenkin tätäkin asiaa voidaan pohtia, käsitellä ja jopa hoitaa esimerkiksi naisten osteopatiaan erikoistuneen osteopaatin tai seksuaaliterapeutin vastaanotoilla. On hyvä muistaa, että usein kokonaiskuva on tärkeämpi kuin jokin yksittäinen asia.
Osteopaatin ydinosaaminen on anatomian ymmärtämisessä
Osteopaatti huomioi lapsettomuushaasteiden kanssa työskennellessä monia asioita. Osteopaatin ydinosaaminen on anatomian, etenkin toiminnallisen anatomian ymmärtämisessä sekä fysiologiassa. Osteopatia on käsin tehtävä hoitomuoto, joten hoidossa painottuu yksinkertaisesti selitettynä kehon jännitysten hoitaminen. Kehoa katsotaan aina mahdollisimman laaja-alaisesti, mutta lapsettomuuden hoidossa usein painottuu lantiokorin ja vatsan alue. Yhtenä työkaluna on kehon tarkastelu eri linssien läpi: miten nestekierto toimii, entä hormonitasapaino, onko merkittäviä liikerajoituksia tai muita kudosjännityksiä, millainen on hermoston tila ja niin edelleen. Usein nämä asiat nivoutuvat yhteen ja ovat sekä erillisiä, että myös päällekkäisiä.
Lantion alueella osteopaattia kiinnostaa selkeät kudosjännitykset ja -kireydet sekä merkittävät liikerajoitukset tai puolierot. Jos lantion, lonkkien tai alaraajojen alueella on esimerkiksi merkittävää toispuoleisuutta voi se vaikuttaa paljonkin eri rakenteisiin ja alueen toiminnallisuuteen. Lapsettomuuden kohdalla toimiva neste- ja verenkierto ovat erittäin oleellisia asioita. Naisten osteopatian ja terveyden parissa pitkään työskennelleen professori Renzo Molinarin sanoin 80% gynekologisista vaivoista on verenkiertoon liittyviä. Nestekierrolla on usein suora linkki hormonaaliseen tasoon, kudosjännityksiin koko lantiokorin alueella sekä esimerkiksi kuukautiskipuihin ja PMS-oireisiin. Erityisen tärkeää on pohtia kuinka verenkierto pääsisi toimimaan mahdollisimman tehokkaasti kohdun, munanjohtimien ja munasarjojen alueella ja onko alueella sellaista turvotusta tai paineisuutta, jolla voisi olla vaikutusta muihin kudoksiin, kuten hermoihin.
Myös stressi ja sen vaikutus hermostoon ja hormoneihin on tärkeä huomioida hoidossa. Yksi linkki hermostolliseen tasoon on sellaisten alueiden hoitaminen, joissa on paljon autonomista hermostusta, kuten rintakehä, yläniska ja ristiluu. Rintakehän jännitykset saattavat olla yhteydessä pinnalliseen hengitykseen, joka viestii usein stressistä, mutta vaikuttaa kehon toimintaan laajemminkin esimerkiksi nestekierron ja rinta- ja vatsaontelon paineenvaihteluiden kautta. Yläniskan alueella taas on monenlaisia linkkejä suoraan ja toiminnallisesti rakenteisiin, jotka ylettyvät aina aivoihin saakka ja vastaavat esimerkiksi hormonaalisesta säätelystä. Ristiluun alue on merkittävä hermostollisesti kohdun ja koko lantiokorin alueelle, mutta ristiluuhun kiinnittyy myös paljon ligamentteja, faskiaa ja lihaksia, joilla on suora tai epäsuora yhteys lantio-ontelon eri osiin. Osteopaattisen hoidon yksi merkittävä valttikortti on pitkä kosketus, joka on usein rauhallista ja miellyttävän tuntuista. Tämän kaltaisella kosketuksella tiedetään olevan kehoa rauhoittava vaikutus.
Lantion aluetta voidaan hoitaa myös sisäkautta, toisin sanoen lantionpohjan sisäisillä tekniikoilla vaginan tai peräsuolen kautta. Tällaista lähestymistapaa voi käyttää osteopaatti, joka on saanut siihen erillisen koulutuksen. Sisäinen hoitaminen on hyödyllistä etenkin, jos lantionpohja on ylikireä tai jännittynyt ja rentoutusharjoitteet, venytykset ja muut kotiharjoitteet eivät auta. Lantionpohjan toimintahäiriöstä merkkejä voivat olla yhdyntäkivut tai muut yhdyntään liittyvät haasteet kuten tunnottomuus tai orgasmihaasteet. Myös selän kipu, erilaiset lantion alueen krampit tai ulostamiseen ja virtsaamiseen liittyvät haasteet, kuten tunne ettei suoli tyhjene kunnolla tai pidätyshaasteet voivat olla lantionpohjan oireita. Lantionpohjan lihasten hoitamisen lisäksi sisäkautta voidaan hoitaa myös kohdun, munanjohtimien ja munasarjojen aluetta. Tällöin pyrkimyksenä on tarkastella esimerkiksi kohtuun kiinnittyvien ligamenttien ja faskioiden kireyksiä. Näillä kireyksillä on vaikutusta mm. kohdun ja kohdunkaulan asentoon ja verenkierrollisiin tekijöihin. Osteopaattisesta näkökulmasta katsottuna kohdun alueen rentous ja verenkierron vapaa toiminta ovat isossa roolissa kun mietitään lapsettomuuden toiminnallisia syitä.
Milloin on sopiva hetki tulla osteopaatin hoitoon?
Osteopaatin vastaanotolle voi käytännössä tulla milloin vain. Ihanne tilanteessa hoitoon voisi hakeutua jo raskautta suunniteltaessa. Kun tahatonta lapsettomuutta on jatkunut pidempään on usein selkeämpää, jos lapsettomuuden syitä on jo hiukan selvitelty lääkärin vastaanotolla. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Suurin osa osteopaatin hoitoon hakeutuvista asiakkaista on sellaisia, joiden lapsettomuudelle ei ole löydetty lääketieteellistä syytä. Moni hyödyntää osteopatiaa myös lapsettomuushoitojen (inseminaatio ja IVF) aikana. Hoitoon voi tulla, vaikka taustalla olisikin jokin lääketieteellinen tekijä, mihin/johon ei voida varsinaisesti osteopatialla vaikuttaa. Hoidossa käy heteroparien lisäksi myös naispareja ja itsellisiä naisia.
Osteopaattinen hoito räätälöidään aina tilanteen mukaan. Luonnollisesti fokus ja hoitokertojen määrä on erilainen mikäli hoitoon tullaan juuri ennen alkionsiirtoa verrattuna tilanteeseen, jossa raskautumista lähdetään tukemaan pidemmällä tähtäimellä. Osteopatian rooli on tukea kehoa ja kehon normaalia toimintaa sekä optimoida ja lisätä raskauden todennäköisyyskertoimia.
Osteopaatin näkökulmasta hoitoon olisi hyvä tulla mieluummin ennakoivasti kuin viime tipassa. Olisi ihanaa, jos jokaista asiakasta pääsisi hoitamaan useamman kerran ja hoitosuhde olisi pidempi jatkumo. Jokainen asiakas voi kuitenkin itse määrittää millainen on hoidon tavoite: Onko hoidon tarve kertaluonteinen vai pidempiaikaisempi? Vaikka pidempi hoitosuhde olisikin ihanteellinen, niin on täysin ok tulla hoitoon vain kerran rentoutumaan ja hoidattamaan pahimpia kireyksiä, vaikka juuri ennen IVF-hoitoja.
Fyysinen ja henkinen hyvinvointi
Lapsettomuus voi olla kipeä aihe ja lapsettomuuteen ei aina löydy syytä. Teksti käsittelee osteopaattista ja kehon fyysistä puolta raskautumisessa, mutta henkinen puoli on myös merkittävänä vaikuttavana tekijänä hedelmällisyyteen. Olisi hyvä pohtia millaiset odotukset itsellä on raskautumisesta, onko taustalla jonkinlaisia uskomuksia, pelkoja, sulkeutumista. Myös parisuhteen tilalla on yleisesti vaikutusta ja tahaton lapsettomuus kuormittaa ymmärrettävästi parisuhdetta.
Lapsettomuus voi vaikuttaa seksuaalisuuteen ja esimerkiksi kokemukseen omasta naiseudesta (kuin myös miehisyydestä). Kaikki nämä yhteenliitettynä vaikuttavat keho-mieliyhteyteen. Keho ja mieli ovat kokonaisuus ja henkisellä hyvinvoinnilla ja psyykkisillä tekijöillä on vaikutusta fyysiseen kehoon. Tämä voi näyttäytyä kehon tasolla esimerkiksi lantiokorin kudoskireyksinä sekä hermostollisena ylivirittyneisyydellä.
Miten tukea raskautumista ja hedelmällisyyttä?
Hedelmällisyyttä ajatellen on hyvä palata perusasioihin. Kuinka voit?
UNI: Palautumisen kannalta uni on yksi tärkeimmistä. Unta olisi hyvä saada vähintään 7,5 h ja unentarve voi olla vaihteleva myös kuukautiskierron eri vaiheissa. Varaa aikaa unelle ja rauhoittumiselle iltaisin hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Ruutuaika ja voimakkaasti valaistut tilat helposti aktivoivat aivomme uudelleen. Vuorokausirytmi, runsas päivänvalo tukevat unta, palautumista sekä luonnollista melatoniinin tuotantoa.
RAVINTO: Kehomme ja solumme tarvitsevat vettä sekä ravinteikasta ruokaa ylläpitoon, uuden rakentamiseen ja itsensä hoitamiseen solutasolla. Suosi värikästä, (puhdasta, kokonaista) ja monipuolista ruokaa, hyviä rasvoja ja kuituja. Seuraa suolistosi toimintaa ja kiinnitä huomiota veden juontiin ja kuidun saantiin erityisesti, jos kärsit ummetuksesta.
LIIKE: Miten liikutat kehoasi päivän aikana? Kehon liikuttaminen voi olla sinun näköistä, mutta sen pitäisi olla mielellään päivittäistä ja mahdollisuuksien mukaan tapahtua pitkin päivää eri muodossa kuten kävelynä, venyttelynä, mobilisointina, hengitysharjoituksina tai kovatehoisempana ja sykettä kohottavana treeninä. Energiatasot voivat vaihdella kuukautiskierron eri vaiheissa: follikulaarisessa vaiheessa voimatasot voivat olla paremmat, kun taas juuri ennen kuukautisia voi kaivata enemmän lepoa ja lempeää liikettä. Miten liikunta voisi tukea palautumista?
STRESSI: Stressi on täysin normaali ilmiö keholle ja tarvitsemme autonomisen hermoston niin sympaattista kuin parasympaattista aktiivisuutta, jotta kehomme voi reagoida eri tilanteisiin sen vaatimalla tavalla. Liika stressi ja kuormitus, jotka jatkuvat pitkään ovat kuitenkin kehollemme haitallisia. Stressiä voi aiheuttaa eri asiat ja on hyvä oppia tunnistamaan mitkä tekijät kuormittavat fyysistä ja henkistä hyvinvointia ja aiheuttavat itselle ylivireystilaa. Erilaisilla kehoterapioilla kuten osteopatialla on positiivinen vaikutus autonomisen hermoston tasapainottamiseen.
HENKINEN HYVINVOINTI: Mitä sinulle kuuluu ja miten mielesi voi? Hyvin tärkeä kysymys. Keho on kokonaisuus, jossa kehon, mielen ja sielun yhteenkuuluvuutta ei voida ohittaa. Meille on usein tutumpaa huolehtia fyysisestä kehosta, mutta myös psyykkiset ja henkiset asiat ovat oleellisia. Esimerkiksi sosiaaliset suhteet, yhteenkuuluvuus, merkityksellisyyden kokemukset ovat äärimmäisen tärkeitä. Mitkä asiat saavat sinut onnelliseksi, mistä olet kiitollinen, mikä on tärkeää juuri sinulle? Usein pienilläkin asioilla on valtavasti merkitystä ja myös sillä, että voisimme elää lajityypillisemmin ja tulla nähdyksi sekä kuulluiksi myös haavoittuvaisimpien tunteidemme kanssa.
NAUTINTO JA SEKSI: Nautintoa ja mielihyvää voi saada eri asioita kuten hyvästä ruuasta, ystävien kanssa ajan viettämisestä, liikunnasta, seksistä ja ne vahvistavat myös henkistä hyvinvointiamme. Varaa aikaa nautinnolle ja erityisesti seksiin. On inhimillistä, että raskautta toivoessa ja lapsettomuuden ympärillä seksistä ja yhdynnästä saattaa tulla optimoitua tai suorituskeskeistä, mutta olisi tärkeää, että tämä tapahtuisi lempeyden ja nautinnon kautta. Hakeudu rohkeasti yksin tai kumppanin kanssa seksuaaliterapiaan, jos sinulla ja teillä on kysymyksiä seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen.
KEMIKAALIKUORMAT: Elinympäristömme voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen ja esimerkiksi tupakoinnilla on havaittu olevan yhteys hedelmällisyyteen. On hyvä tarkastella myös muiden mahdollisten hormonihäiritsijöiden käyttöä kuten kodin kemikaaleja esimerkiksi siivouksessa ja pyykinpesussa sekä kosmetiikassa.
Yleisvointi ja hedelmällisyys koostuvat monista eri tekijöistä. Mikäli hormonitoiminnassa on edelleen haasteita, on vaihtoehtona hakeutua hormonitoiminnan asiantuntijan luokse tarkistuttamaan hormonaaliset tasot. Hormonitestit kertovat ajantasaisesti eri hormonien tasoista sekä estrogeenien ja progesteronin tasapainosta. Lisäksi on huomioitavaa, että vaikka tekstissä keskitymme naisten hedelmällisyyteen, niin moni mainittu asia ja elintavat vaikuttavat myös miehen hedelmällisyyteen. Näin ollen voi olla hyödyllistä hoitaa myös mies, silloin kun puhutaan lapsettomuuden kanssa kamppailevasta heteroparista.
Lapsettomuusaihe on kipeä ja matka lapsihaaveesta siihen kun lapsi on sylissä voi olla pitkä. On kuitenkin hyvä muistaa, että erilaista apua on saatavilla. Monet lapsettomuudesta pitkään kärsineet ovatkin kokeilleet erilaisia tukikeinoja, kuten ruokavalion muutosta tai akupunktiota. Myös osteopatia voi olla yksi merkittävä apukeino hedelmällisyyshaasteissa.
Naisten osteopatiaan erikoistuneet osteopaatit
Erja Syvänne ja Essi Palin (os Pesonen)