Yhdyntäkipujen osteopaattinen hoito

maalis 29, 2022

Yhdyntäkivut ja yleisesti lantion alueen kiputilat ovat naisilla valitettavan yleisiä. Yhdyntäkivut jaetaan pinnallisiin ja syviin kipuihin. Lääketieteellisesti vaivoja hoidetaan, mikäli niille löytyy syy. Usein taustalla onkin tulehduksia tai sairauksia, mutta välillä selkeää syytä ei löydetä. Kivut voivat jäädä myös päälle, vaikka kivun laukaisija olisikin saatu hoidettua. Tämä on hyvin yleistä esimerkiksi hiivatulehdusten jälkeen. Lääketieteellisesti yhtenä näkökulmana on usein myös hormonaalinen lähestymistapa ja hormonien vaikutus mm. limakalvoihin ja niiden kuivuuteen tai ohenemiseen. Tällöin toimenpiteenä voidaan kokeilla ehkäisyvalmisteen vaihtamista tai esimerkiksi hormonaalista paikallishoitoa. Myös liukuvoiteiden käyttö ja lantionpohjan rentouttaminen ja muut rentoutusharjoitteet ovat ohjeita, joita yhdyntäkivuista kärsivälle suositellaan.

Voiko osteopatia auttaa yhdyntäkipuihin?

Lääketieteen rinnalla yhdyntäkipuja voidaan tarkastella myös toiminnallisesti. Osteopaattisesti ajatellaan, että lantion alueella on paljon sellaisia rakenteita joiden kireys tai jännittyneisyys voivat olla kipujen taustalla. Kivut voivat tulla myös kauempaa tai syynä voi olla laajempi ilmiö tai kokonaisuus joka aiheuttaa kipua.

Yksi selkeä toiminnallinen ongelma voi olla lantionpohja ja sen toiminta. Usein yhdyntäkivuista kärsivillä lantionpohjan lihakset ovat ylijännittyneet ja kykenemättömät tai hitaat rentoutumaan. Lantionpohjan täytyy voida supistua ja rentoutua. Mikäli näin ei ole, voi lantionpohjanlihaksiin tulla kipupisteitä ja yleisesti aineenvaihdunta alueella heikkenee, mikä voi näkyä ympäroivien kudosten jännityksenä ja esimerkiksi paikallisesti nestekierron häiriönä. Toiminnallisesti lantionpohjan kireys voi aiheuttaa myös kuivuutta ja vaikeuttaa emättimen kostumista. Lantionpohjan toimintahäiriöitä voidaan hoitaa manuaalisesti. Lantionpohjan toimintaan vaikuttavat monet muutkin asiat kuin itse lantionpohjan lihaksisto, esimerkiksi pallean ja hengityksen toiminta ja purentalihasten tai leuan jännitykset.

Lantion alueella on myös muita rakenteita, joilla voi olla vaikutusta yhdyntäkipuihin. Penetraatiossa on tärkeää, että kudokset joustavat ja liukuvat. Esimerkiksi virtsaputken tiukkuus ja joustamattomuus voi aiheuttaa kipua. Virtsaputki on rakenteena itsessään melko napakka ja mikäli alue ei jousta tai pääse liukumaan yhdynnässä tai lantionpohjan supistuessa, tuntuu alue usein aralta ja kipeältä. Virtsaputkea ja sen ympäristöä voidaan hoitaa sisäisesti esimerkiksi mobilisoivilla tekniikoilla tai välillisesti esimerkiksi faskioiden ja lihasten kautta. On myös tärkeää, että luinen lantio toimii hyvin.

Toiminnalliset vaivat yhdyntäkipujen syynä

Syvien yhdyntäkipujen taustalla voi olla moni asia. Yleensä ensimmäisenä epäillään endometrioosia. Kipu voi kuitenkin olla myös toiminnallisista tekijöistä johtuvaa. Esimerkiksi lantionelimien jännityksillä tai yleisesti lantion nestekierrolla ja nestekierron sakkaamisella voi olla vaikutusta koettuun kipuun. Tämä verenkierron heikkous ja nesteiden ”seisominen” eli kongestio lisää valtavasti painetta vatsan ja lantion alueella ja vaikuttaa kudosten liikkuvuuteen ja luonnollisesti verenkiertoon, faskioihin ja hermoihin. Endometrioosi tai pitkään jatkuneet kireydet voivat tehdä alueelle arpikudosta tai kiinnikeisyyttä, jotka kiristävät alueen kudoksia entisestään ja voivat itsessään olla arkoja ja kivuliaita.

Kohdun asennolla voidaan ajatella olevan myös tekemistä etenkin syvien yhdyntäkipujen kanssa. Kohtu sijaitsee virtsarakon ja peräsuolen välissä. Elimet ovat siis anatomisia naapureita ja niiden välillä on myös erilaisia faskia- ja ligamentti yhteyksiä. Nämä yhteydet mahdollistavat (tai estävät) elimien liikkuvuuden suhteessa toisiinsa ja ovat tärkeitä myös verenkierrollisesta näkökulmasta. Tarkemmin anatomisesti tarkastellen, etenkin kohdun alaosan eli kohdunkaulan täytyy joustaa penetraatiossa. Optimiasennossa kohdunkaula on emättimen keskellä, eikä osoita esimerkiksi taakse, eteen tai sivulle päin. Näin käy helposti mikäli kohdussa on ”asentovirhettä”. Kohdunkaulan alue pitäisi olla myös mahdollisimman vähäpaineinen ja tämä on tärkeää etenkin verenkierrollisesta näkökulmasta. Lantion kongestio tai esimerkiksi huonosti toimiva palleahengitys ja sitä kautta kohonnut lantio- ja vatsaontelon paine voi lisätä painetta kohdunkaulalle.

Yhdyntäkivut ja genitofemoralis-hermosto

Yhdyntäkivut voivat tulla myös muista rakenteista tai kauempaa kuin lantion alueelta. Yhtenä esimerkkinä voidaan tarkastella genitofemoralis-hermoa. Tämä hermo tuntohermottaa muun muassa nivusten ja häpyhuulten aluetta. Viskeraalisesta näkökulmasta ohutsuolen juuri, eli root of mesentery on tämän hermon mahdollinen pinnepaikka. Ohutsuolen toiminta ja rentous on yleisesti tärkeässä roolissa lantion alueen ongelmissa verenkierrollisesta ja vatsaontelopaineen näkökulmasta. Toinen tämän hermon mahdollinen pinnepaikka on lonkankoukistajassa ja nivusalueella. Genitofemoraaliksesta peräisin olevaa kipua aistitaan siis genitaalialueella, vaikka itse ongelma on usein ylempänä.

Yhdyntäkivut ja lantion kivut ylipäätään ovat usein melko kompleksinen kokonaisuus. Muutos- ja paranemisprosessi voi välillä vaatia aikaa. Kehoa, hermostoa, tuntoaistia ja toimintatapoja pitää välillä niin sanotusti uudelleen kouluttaa. Osteopatialla voidaan vaikuttaa toiminnallisiin tekijöihin, jotka ovat oireiden taustalla. Pitkittyneissä ja/tai traumaperäisissä kiputiloissa psyykkinen ja emotionaalinen puoli on vahvasti mukana ja paraneminen vaatii työstämistä fyysisen kehon lisäksi myös psyykkisesti. Paranemisen suhteen usein paras tulos saavutetaan, kun hyödynnetään moniammattillista osaamista.

Osteopaatti Erja Syvänne

Valolla naisten osteopatiaan ovat erikoistuneet Erja, Essi ja Laura