Alaselkäkipu koskettaa suurinta osaa ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Jos kipu paikantuu lähinnä selkään, kansa puhuu noidannuolesta. Jos oireena on myös säteilykipu pakaraan ja alaraajaan, puhutaan iskiaksesta. Välilevyn pullistuma tai -vaurio on yksi yleisimmistä pitkittyneen alaselkäkivun aiheuttajista.

Suurin osa ihmisistä kokee alaselkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä. Aina kivun syy ei selviä, mutta oireet paranevat itsestään muutaman viikon tai kuukauden kuluessa. Jos oireilu jatkuu, on tarpeen selvittää vaivan syy ja saada apua kivun hoitoon ja toimintakyvyn palauttamiseen.

Alaselkäkivun syitä on yhtä monta kuin kantajiaankin. Hiljalleen tapahtuvan rasituksen ja kulumisen myötä kivun voi aiheuttaa yksi äkkinäinen liike, usein nostaessa tai kiertäessä selkää. Muita syitä ovat esimerkiksi staattisesta työasennosta johtuva lihasepätasapaino, onnettomuudet, ylipaino, suoliston toimintahäiriöt, liian raju tai yksipuolinen liikunta, stressi ja erilaiset nivelsairaudet. Kipu voi olla jomottavaa tai pistävää ja siihen voi liittyä myös iskiasoireilua eli alaraajojen puutumis- tai säteilyoireita.

Alaselän osteopaattisessa tutkimisessa tutkitaan selkärangan nivelten ja pehmytkudosten toimintaa ja tehdään selän eri rakenteiden rasitustestejä. Akuutin eli äkillisen alaselkäkivun hoidossa käytetään hyvin pehmeitä, hienovaraisia ja tarkkoja tekniikoita, joiden tavoitteena on ensisijaisesti vähentää kipua. Kroonisen eli pidempään jatkuneen kivun hoidossa pyritään kivun lisäksi vaikuttamaan myös oireen alkusyyhyn ja kivusta aiheutuneisiin muutoksiin koko kehossa. Hoito on aina yksilöllistä ja sen myötä erittäin turvallista ja tehokasta.

Noidannuoli -äkillinen alaselkäkipu

Noidannuoli tarkoittaa tilaa jossa alaselän lihakset äkillisesti kramppaavat. Noidannuolen tarkoituksena on suojella selkää. Yleisimmin selässä on tällöin tapahtunut pieni välilevyn repeämä tai nikamien välisen pikkunivelen (fasettinivel) toimintahäiriö . Estääkseen vamman pahenemisen keho jäykistää selän lihakset niin, ettei selkää voi enää liikuttaa eikä näin ollen vauriokaan pääse enää pahenemaan. Useimmiten noidannuoli alkaa selkää rasittaessa tai venyttäessä. Eteenkumarrus ja kierto yhdistelmäliikkeenä on todennäköisin liikesuunta josta alaselkäkipu alkaa. Tähän voi riittää kynän nostaminen lattialta.

Iskias – kun selkäkipu säteilee alaraajaan

Iskias eli iskiashermo koostuu selkänikamien ja ristinikamien välistä tulevista hermojuurista ja kulkee pakaran kautta varpaisiin saakka. Iskiasoireilulla tarkoitetaan yhden tai useamman hermojuuren ärsytyksestä aiheutuvaa oireilua alaselässä, pakaroissa tai jaloissa. Useimmiten iskiaksella tarkoitetaan polven alapuolelle säteilevää selkäkipua. Iskiasoireen yleisin aiheuttaja on selkärangan nikamien välisen välilevyn pullistuma (välilevytyrä), joka painaa ja ärsyttää yhtä iskiashermon muodostavista hermojuurista. Hermojuurta ärsyttää välilevyn sisällä olevan happaman massan siirtyminen lähemmäs hermoa. Välilevy voi myös revetä, jolloin oireilu on usein voimakkaampaa. Tällöin oireita aiheuttaa revenneen välilevyn hermojuureen aiheuttama paine sekä happamuus yhdessä.

Säteilykipua voi aiheuttaa myös pinne iskiashermon kulkumatkalla, tyypillisimmin pakarassa piriformis-lihaksen kohdalla. Tällöin puhutaankin piriformis-syndroomasta.

Säteilykipua tai toiminnan muutoskia alaraajoissa voivat aiheuttaa myös muunlaiset hermoperäiset muutokset alaselässä. Näitä ovat muun muassa selkäydinkanavan ahtautuminen (spinaalistenoosi) vanhemmilla ihmisillä tai nikaman murtuma tai liukuma (spondylolyysi tai -listeesi) nuoremmilla, usein suurta liikkuvuutta vaativien lajien harrastajilla.

Alaselkäkivun osteopaattinen hoito

Jos selkäkipuun liittyy jalkojen voiman selvää heikkenemistä, tuntopuutoksia sisäreisien alueella tai virtsan/ulosteen pidätyksen häiriöitä, täytyy ensin hakeutua kiireesti lääkärin tutkittavaksi. Paikallisessa selkäkivussa tai lievemmissä oireissa avun voi saada osteopaatin vastaanotolta. Huolimatta siitä, onko asiakkaalla jokin lääkärin antama diagnoosi, hoitojakso aloitetaan aina huolellisella tutkimuksella ja osteopaattisen työdiagnoosin muodostamisella. Jos selkään on tehty kuvantamistutkimuksia, kannattaa lausunnot ottaa mukaan ensimmäiselle osteopatiakäynnille.

Välilevyn pullistuman osteopaattinen hoito määräytyy sen mukaan onko pullistuma akuutti vai krooninen. Akuutin välilevyn pullistuman hoidossa täytyy noudattaa varovaisuutta jotta oireet eivät pahene. Jos pullistuma säteilee polven alapuolelle ja ortopediset- testit ovat positiivisia, täytyy asiakas lähettää lääkäriin, ellei hän ole vielä käynyt tutkimuksissa. Akuutissa selkäkivussa hellävaraisemmat tekniikat ovat suositeltavia. Silti joissain tapauksissa myös taitavasti toteutettu manipulaatio antaa parhaan avun oireisiin. Näin on myös noidannuolen ollessa kyseessä. Hankalammissa selkävaivoissa hoito saatetaan kohdistaa vain oirekohdan ympäröiviin kudoksiin tarkoituksena parantaa aineenvaihduntaa ja välttää ärsyttämästä lisää oireilevia kudoksia. Koko kehon nestekierron tehostaminen nopeuttaa paranemisprosessia. Kinesioteippaus on myös hyvä apu akuutissa vaiheessa nestekierron tukemiseksi. Lisäksi osteopaatti tutkii ja hoitaa koko kehoa auttaakseen kehoa pitämään hoidon tuomat myönteiset muutokset osana arjen toimintoja.

Krooninen alaselkäkipu vaatii useamman osteopaattisen hoitokerran. Pitkään jatkunut selkäkipu aiheuttaa kompensatorisia muutoksia koko kehon toiminnassa. Näitä muutoksia osteopaatti pyrkii korjaamaan. Hoidossa lähestytään vaivaa monesta eri näkökulmasta yhtä aikaa. Näitä ovat muun muassa ihmisen elämään vaikuttavat tekijät, kehon nestekierto, kehon biomekaaninen toiminta, oirealueen hermotus ja alaselän alueen lihasten toiminta.