Hengityshäiriöt

Hengityshäiriöt

Noin joka viidennellä suomalaisella on ajoittaisia hengityshäiriöitä tai diagnosoitu hengityssairaus. Lisäksi hengitykseen liittyvät toiminnalliset haasteet ovat usein osa osteopatiaan hakeutuvan asiakkaan oirekuvaa, vaikkeivat ne välttämättä ole varsinainen hoitoon tulemisen syy.

Hengittämisen haasteet liittyvät usein esimerkiksi rintakehän, kaulan tai niskahartiaseudun kipuihin, pääkipuihin, huimaukseen, ruoansulatuselimistön oireiluun tai esimerkiksi olkapääkipuihin. Lisäksi jännittäminen ja kivun kokemus usein vaikuttavat hengitykseen tehden siitä nopeampaa ja pinnallisempaa.

Osteopaatti on lähes aina kiinnostunut asiakkaan hengityksestä, koska sen toiminta kertoo niin paljon kehon kokonaisterveydentilasta. Hengityksen pääasiallinen tehtävä on vastata kaasujen vaihdosta kehossa: erityisesti hapen tuonnista kudoksiin ja hiilidioksidin viennistä ulos niistä ja ulos kehosta. Lisäksi keuhkohengitys fyysisenä liikkeenä tukee kehon nestekiertoa sekä vaikuttaa monien sisäelinten toimintaan. Toiminnallisesti hengittäminen vaikuttaa myös esimerkiksi hermostoon ja ruoansulatukseen.

Hengityssairaudet ja toiminnalliset hengityshäiriöt

Tunnetuin varsinaisista hengityssairauksista on astma, jota sairastaa noin 10% suomalaisista. Astma on tulehduksellinen hengityssairaus, jossa keuhkoputkien värekarvat vaurioituvat ja liman eritys lisääntyy, mistä aiheutuu limakalvojen turvotusta ja hengenahdistusta.

Keuhkoahtaumatautia (COPD) sairastaa n. 200 000 suomalaista mutta se on harvinainen työikäisillä. Keuhkoahtaumataudissa keuhkoputkien limakalvot ja keuhkokudos ovat kroonisesti tulehtuneita ja se aiheuttaa jatkuvia hengitystieoireita sekä etenevää ilmateiden ahtautta.

Uniapneaa sairastaa jopa 9-24% suomalaisista.  Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus, jossa esiintyy toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia ja joka liittyy usein ylipainoon. Uniapnean oireita voi hengityskatkosten ja voimakkaan kuorsauksen lisäksi olla mm. voimakas väsymys, ärtyneisyys, aamupäänsärky ja unettomuus.

Varsinaisten hengityssairauksien lisäksi monet ihmiset kärsivät erilaisista toiminnallisista hengityshäiriöistä, kuten hyperventilaatiosta tai toiminnallisesta äänihuulisalpauksesta. Näihin häiriöihin liittyvät hengitystavan muutokset voivat aiheuttaa mm. hengenahdistuksen tunnetta, ilman haukkomisen tarvetta, puristavaa tunnetta rintakehällä, raajojen pistelyä tai sydämen tykytystä.  

Miten osteopaatti tukee hyvää hengitystä?

Osteopaatti hoitaa asiakasta ja hänen kehoaan aina yksilöllisesti ja perustaa hoitonsa sekä huolelliseen haastatteluun että tutkimisessa tehtäviin löydöksiin. 

Hengitysoireiden yhteydessä osteopaatti tutkii ja hoitaa usein rintakehän aluetta kiinnittäen erityistä huomiota tärkeimmän hengityslihaksemme eli pallean toimintaan sekä kylkiluiden ja rintalastan mahdollisimman vapaaseen liikkuvuuteen. 

Lisäksi osteopaatti pyrkii aina tasapainottamaan hengityksen säätelyyn vaikuttavaa autonomista hermostoa sekä varmistamaan pallean liikehermon eli n.phrenicuksen vapaa kulku. Autonomisen hermoston osalta erityisesti kiertäjähermon eli n.vaguksen ja ylärintarangan alueelta kulkevan sympaattisen hermoston toiminta on oleellista. 

Toisaalta syvän rauhallisen hengityksen tukemisessa on tärkeää, että koko kehon autonomisen hermoston toiminta on mahdollisimman tasapainoista. Tämän mahdollistamiseksi osteopaatti voi tukea asiakasta esimerkiksi sopivan syvähengitys-, tai rentoutumisharjoitteen löytämisessä. Lisäksi osteopaatti voi pohtia yhdessä asiakkaan kanssa niitä psykofyysisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat asiakkaan hengitystapaan.

Aukioloajat

Osteopaattien hoitoajat

Helsinki

Vastaanottomme sijaitsee Helsingin Hietalahdessa, kivenheiton päässä Hietalahden torilta. Pääset meille helposti useilla julkisilla kulkuvälineillä. Auton saat parkkiin joko torille tai kadunvarteen oven eteen tai Köydenpunojankadulle. Meille on helppo tulla myös vaunuilla, löydät meidät katutasosta. Helsingin vastaanotolla sinua palvelee 11 osteopaattia ja kohtaamme sinut aina ystävällisesti ja ammattitaidolla. 

Hietalahdenranta 19, 00180 Helsinki

Arkisin 8-20
Aikoja myös viikonloppuisin

 

Tampere

Vastaanottomme sijaitsee Tampereen keskustassa Puutarhakadulla, rauhallisen sisäpihan suojassa. Meille on helppo tulla julkisilla kulkuvälineillä ja autoille löytyy parkkipaikkoja Puutarhakadulta tai Frenckellin aukion parkkipaikalta. Tampereen vastaanotolla sinua palvelee 3 osteopaattia ja kohtaamme sinut aina ystävällisesti ja ammattitaidolla.

Puutarhakatu 11 C, 33210 Tampere

Arkisin 8-20
Aikoja myös viikonloppuisin