Osteopaatti hoitaa jalkakipua sääressä ja jalkaterässä sekä nivelten liikerajoituksia. Sitkeissä kiputiloissa, kuten penikkatauti ja plantaarifaskiitti, osteopaatti huomioi koko alaraajan toiminnan. Nilkan nivelsidevammoissa osteopaatti voi nopeuttaa paranemista ja olla mukana kuntoutumisessa.

Jalkakipu nilkassa tai jalkaterässä on yleinen tuki-ja liikuntaelimistön vaiva, joka voi johtua monista eri syistä. Koko kehomme paino lepää jalkojemme päällä. Näin niihin kohdistuu paljon voimia ja vääntöjä jokapäiväisessä liikkumisessamme. Monissa urheilulajeissa nämä voimat ja rasitus alaraajoihin kasvavat huimasti, jolloin polven ja nilkan alueen traumat, kiputilat ja jäykkyydet ovat yleisiä. Jalkaterän ja nilkan vaivat voivat myös vaikuttaa laajemmalle kehoon ja aiheuttaa esimerkiksi polvi-, lonkka- tai alaselkäkipuja.

Osteopaatti tutkii usein koko alaraajan nivelten liikkuvuuden, ligamenttien tilan ja lihasjännitykset. Erilaisten testien avulla määritellään oireileva kudos ja suljetaan pois lääkärin hoitoa vaativat tilat ja sairaudet, esimerkiksi nivelsiteiden repeämät. Pidempiaikaisten jalkakipujen taustalla on usein vääränlainen kuormitus. Osteopaatti pyrkii hoidollaan palauttamaan nivelten normaalin liikelaajuuden, vähentämään turvotusta ja lihasjännitystä. Harjoitteiden avulla voidaan parantaa alaraajan hallintaa ja linjausta, joilla ehkäistään ylirasitusta ja vaivan uusiutumista. Osteopatialla voidaan myös nopeuttaa leikkauksen jälkeistä kuntoutumista ja paluuta liikuntaharrastuksen pariin.

Penikkatauti jalkakivun aiheuttajana

Penikkatauti on yleinen syy hakeutua osteopaatin hoitoon. Penikkatauti eli krooninen lihasaitio-oireyhtymä tarkoittaa säären ja pohkeen lihaskalvojen, luiden ja muiden tukirakenteiden rajaaman tilan sisällä tapahtuvaa kudospaineen nousua yleensä ylirasituksen seurauksena. Lihakset ovat tällöin kipeitä ja kosketusarkoja ja rasitus pahentaa kipua. Yleensä lepo helpottaa oireita, mutta usein oireet palaavat sitkeästi siirryttäessä takaisin harjoitteluun. Säären alueella on neljä erillistä lihasaitiota, joissa kaikissa voi esiintyä aitio-oireyhtymä eli penikkatautia. Tyypillisimpiä niistä ovat tibialis anterioir-oireyhtymä säären keski-ulkoreunalla ja tibialis medialiksen oireyhtymä säären sisäreunalla. Kaikissa tapauksissa syntyy vaurioituneelle alueelle turvotusta, lihakseen mikrotraumoja ja paikallista tulehdusreaktiota. Osteopaattisen hoidon tavoitteena on vähentää paikallista tulehdusta, alentaa lihaksien ja lihaskalvojen jännitystä sekä korjata alaraajan biomekaanisia asentovirheitä sekä osteopaattisen hoidon että harjoitteiden avulla.

Plantaarifaskiitti aiheuttaa kantapääkipua

Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on kantaluuhun kiinnittyvän jalkapohjan jännekalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti . Jalkaterän kiputiloista plantaarifaskiitti on yksi yleisimmistä – jopa 10% ihmisistä potee plantaarifaskiittia jossain elämän vaiheessa. Kipu tuntuu jalkapohjassa, kantapään etupuolella. Pahimmillaan kipu aamuisin ja heti liikkellelähdon jälkeen. Plantaarifaskiitin syy ei aina ole selvä, mutta usein siihen liittyy tavallista suurempi jalkaterän rasitus

Muita kantapääkivun syitä ovat esimerkiksi kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputila. Rasituksesta voivat kipeytyä myös kantaluun alueella olevat limapussit ja akillesjänteen kantaluun kiinnityskohta aiheuttaen kivun kyseiseen paikkaan.

Kaikkien rasituksen aiheuttamien jalkakipujen tärkein hoito on kivun synnyttäneen rasituksen lopettaminen. Osteopaatti kiinnittää kantapääkipujen hoidossa erityistä huomioita myös pohkeen lihasten kireyteen sekä jalkaterän biomekaniikkaan. Korjaamalla näitä plantaarifaskiitin syntyyn vaikuttavia tekijäitä voidaan usein helpottaa oireita.