Tenniskyynärpää (lateraalinen epikondyliitti) ja golfkyynärpää (mediaalinen epikondyliitti) ovat kyynärpään alueen ylirasitustiloja, joissa toistuva rasitus on aiheuttanut kyynärvarren lihasten kiinnityskohtaan tulehduksen sekä jänteiden degeneratiivisia muutoksia (esim. pieniä repeämiä). Ylirasitustilan aiheuttaa yleensä toistuvat ja raskaat työtavat tai harrastukset, joissa joutuu käsin puristamaan, kiertämään tai vääntämään (esim. työkalujen käyttö, kuten vasarointi ja ruuvaaminen sekä mailapelit, kuten tennis tai pesäpallo). Myös tottumattomuus ja heikko lihasvoima provosoivat oireiden syntyä.

Tenniskyynärpäässä yleisin oire on paikallinen kipu kyynärnivelen ulkosyrjän nivelnastan alueelle, kun golfkyynärpäässä kipu paikantuu kyynärnivelen sisäsyrjän nivelnastaan. Molemmat ylirasitustilat oireilevat samalla tavoin, mutta tulehdus ilmenee eri lihasten kiinnityskohdassa (tenniskyynärpää kyynärvarren ojentajien ja golfkyynärpää koukistajien). Kipua ilmenee etenkin kyynärvarren ojentamisen ja puristusotteen aikana, mikä heikentää puristusvoimaa sekä vaikeuttaa kyynärvarren suoristamista ja kiertämistä. Oireiden pahentuessa voi esiintyä myös leposärkyä sekä jomottavaa säteilyä kyynärvartta alaspäin.

Epikondyliittien osteopaattinen hoito

Tennis- ja golfkyynärpään hoidossa osteopaatti pyrkii nopeuttamaan kyynärpään alueen tulehdustekijöiden poistumista, rentouttamaan ylirasittuneita lihaksia ja vapauttamaan mahdolliset hermojen ja verisuonten pinteet sekä varmistamaan, että yläraajan kaikki nivelet pääsevät liikkumaan vaivattomasti. Oireiden poistumisen kannalta on oleellista, että kyynärpäätä ei ylirasiteta vaikka kivut vähenisivätkin, jotta mahdollinen repeämä ei uusiudu. Tennis- ja golfkyynärpään kuntoutuminen on hidasta ja paraneminen saattaa kestää 8-12 kuukautta, jos kipua tuottavaa toimintaa ei pystytä välttämään.