Osteopaatti voi auttaa unettomuuden hoidossa silloin, kun taustalta löytyy kipua tai keho tuntuu käyvän ylikierroksilla. Hoidossa tavoitteena voi olla myös kehotietoisuuden ja rentoutumisen taidon lisääminen.

Uniongelmia on erilaisia, toiset kärsivät nukahtamisvaikeuksista, toiset nukkuvat kevyesti ja heräilevät yhtenään ja osa herää aamuyöstä eikä enää saa unenpäästä kiinni. Unettomuuden taustalla voi olla useita eri syitä esimerkiksi stressi, kipu tai jokin sairaus. Unettomuutta on kahta tyyppiä, primaarista ja sekundaarista. Primäärisen unettomuuden taustalta ei löydy psyykkistä tai fyysistä tunnistettavaa tekijää, kun taas sekundaarisen unettomuus on oire jostain fyysisestä tai psyykkisestä sairaudesta. Naiset kärsivät unettomuudesta miehiä enemmän ja iän myötä unettomuus lisääntyy.

Pitkään jatkuva unettomuus näkyy kehossa ja mielessä

Ihminen tarvitsee unta ja lepoa, sekä kehon että mielen normaali toiminta on riippuvaista tarvittavasta määrästä unta. Ilman riittävää unta kehomme ei ehdi toipua päivän stressistä ja kulutuksesta vaan alkaa oireilemaan. Pelkästään riittävä unen määrä ei riitä vaan unen laatu on myös tärkeää. Univaje vaikuttaa monella tapaa elimistön toimintaan sekä aineenvaihduntaan. Univelka lisää lisämunuaisesta erittyvän kortisolin määrää illalla, kilpirauhasen toiminta vilkastuu ja sydämen syke nousee.

Uniongelmat näkyvät nopeasti myös mielialassa. Unettomuus voi aiheuttaa esimerkiksi ärtyneisyyttä, ahdistusta, itkuisuutta ja masennusta. Kehossa unettomuus näkyy muun muassa ruuansulatusvaivoina ja hormonihäiriöinä. Unettomuus myös heikentää keskittymiskykyä ja muistin toimintaa. Aivojen optimaaliselle toiminnalle uni on ehdottoman tärkeää.

Osteopatia voi auttaa unettomuuteen

Osteopaattinen hoito voi tuoda helpotusta unettomuuteen riippuen unettomuuden taustalla olevista asioista. Yksin osteopaattinen hoito ei välttämättä riitä, mutta toimii hyvin kun unettomuuden taustalla olevia syitä aletaan ratkoa. Osteopaattisella hoidolla pyritään saattamaan autonominen hermosto tasapainotilaan, jolloin nukahtaminen on helpompaa ja unen laatu parempaa. Mikäli unettomuuteen liittyy myös tuki ja- liikuntaelimistöön liittyviä kiputiloja, voi niiden hoidosta olla suurta apua.