Vatsakipu ja ruoansulatusvaivat ovat kiusallisia ja rajoittavat elämää. Närästys ja toiminnalliset vatsavaivat kuten ärtyvän suolen oireyhtymä lisääntyvät kiireisen elämän myötä. Osteopaatti huomioi sisäelinten ja tuki-ja liikuntaelimistön vuorovaikutteisuuden ja vaikuttaa hoidollaan vatsaoireisiin erityisesti hermoston kautta.

Ruoansulatusvaivoja ovat esimerkiksi ummetus, ripuli ja ilmavaivat, jotka aiheuttavat vatsakipua. Vatsakipujen taustalla voi olla jokin sairaus kuten keliakia tai Crohnin tauti. Oireiden syy voi olla myös toiminnallinen, jolloin taustalta ei löydy selittävää sairautta. Tällaisissa vatsakivuissa ruokavalion muutos voi auttaa. Osteopatia on tehokasta etenkin toiminnallisten ruoansulatusvaivojen hoidossa ja osteopaattinen hoito voi olla suoliston tukena myös silloin kun taustalla on jokin suolistosairaus.

Ärtyvän suolen oireyhtymä vatsakivun aiheuttajana

Ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee vatsan turvotuksena ja vatsakipuina. Suolen toiminnassa on usein muutoksia. Joillakin ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee jatkuvana vatsan löysyytenä, toisilla ummetuksena. On myös tyypillistä että ripuli ja ummetus vuorottelevat eri päivinä. Vatsakivut usein pahenevat iltaa kohden ja helpottuvat ulostamisen yhteydessä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vatsakipua aiheuttava vatsavaiva, jota voidaan hoitaa osteopaattisesti. Hoidossa keskitytään usein ruoansulatuselimistön hermotusalueiden hoitoon sekä vatsan alueen, lantion ja pallean jännitysten rentouttamiseen. Osteopaatti voi käsitellä myös sisäelimiä. Ärtyvän suolen oireyhtymän kohdalla yleisimmin käsiteltäviä elimiä ovat maksa, ohut- ja paksusuoli sekä ruuansulatuskanavan sulkijalihakset. Hoidon tarkoituksena on vapauttaa kudoksiin syntyneitä kiinnikkeitä ja jännityksiä sekä tehostaa nestekiertoa alueella. Toiminnallisen vatsakivun hoidossa korostuu myös stressin hoito.

Närästys

Närästys koetaan usein polttona ristalastan takana tai ylempänä kurkulla. Närästyksessä mahalaukun hapan neste nousee ruokatorveen. Syitä närästykselle on monia. Liian tulinen ruoka, ylensyöminen, stressi, puristavat vaatteet ja kumarat työasennot voivat aiheuttaa närästysoireita ja vatsakipua.

Osteopaatti hoitaa närästystä esimerkiksi käsittelemällä palleaa, kylkiluita ja mahalaukkuun ja ruokatorveen vaikuttavien hermojen kulkualueita, kuten kallonpohjaa ja rintarankaa. Sisäelimiin kohdistuva hoito on osteopaatin erikoisosaamista. Närästyksen kohdalla voidaan hoitaa esimerkiksi mahalaukun ja ruokatorven liikkuvuutta suhteessa ympäristöönsä ja varmistaa alueen lymfa- ja verenkierron tehokkuus.